Yritysluotto vertailu (2024) - Löydä paras laina

Suosituimmat yrityslainapalvelut​

Tutustu rauhassa taulukon eri lainavaihtoehtoihin, niin voit vertailla edulliset yrityslainat.

Kredita.fi (B2B)
Lainan määrä
5000 -3000000 €
Ikäraja
20v
Laina-aika
60 kk
Korko alk.
4-30 %

Kredita haluaa helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada oikeanlaista rahoitusta parhailla mahdollisilla ehdoilla. Hakemalla rahoitusta Kreditalla saat monia yritysrahoitustarjouksia 24 tunnin sisällä, joista voit valita houkuttelevimman.

Kasvurahoitus.fi (B2B)
Lainan määrä
2000-100000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
24 kk

Front Kasvurahoitus on erittäin kilpailukykyinen yrityslainapalvelu, joka myöntää yritysrahoitusta nopealla aikataululla 2000-100000 €. Front Kasvurahoitus erottuu edukseen kilpailukykyisen rahoitustarjouksen lisäksi rahoituksen nopeudella, joustavuudella ja erinomaisella asiakaspalvelullaan.

Yritysluotto.fi
Lainan määrä
3000-100000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
12 kk

Yritysluotto.fi tarjoaa lainaa 3 000–100 000€ tarpeen mukaan 1–12 kuukauden maksuajalla. Lainapalvelu sopii erinomaisesti yrityksille, jotka painivat kassavirran vaihteluiden aiheuttamissa tai muissa yllättävissä taloudenpidon haasteissa.

Businesscredit.fi
Lainan määrä
1000-100000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
12 kk

BusinessCredit tarjoaa lainaa 1 000–100 000 € tarpeesi mukaan 1–12 kuukauden maksuajalla. Palvelumme sopii erinomaisesti pienyrityksille, jotka tarvitsevat joustoa yrityksen muuttuvissa taloudellisissa haasteissa, tai esimerkiksi hyvän liikeidean nopeaan rahoittamiseen.

Qred FI (B2B)
Lainan määrä
1000-100000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
18 kk

Qred yrityslaina tarjoaa 1.000 – 100.000 € yrityslainaa suomalaisille pienyrittäjille.

Emme peri avaus- tai ylläpitomaksua emmekä muitakaan piilokuluja. Yrittäjä maksaa vain kiinteät kuukausikulut ja vain niiltä kuukausilta, kun hänellä on ollut laina käytössään.

Nopea hakemus, jonka täyttäminen vie minuutin. Me lupaamme tarjouksen tunnissa.

CrediNord.com yrityslaina (B2B)
Lainan määrä
1-350000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
18 kk

CrediNord tarjoaa yrityslainaa suomalaisille pk-yrityksille 1.000 – 100.000 €. Yrittäjän aika on kallista. Siksi CrediNord tarjoaa lainaa nopeasti ja mutkattomasti. Alan suoraselkäisimpänä toimijana lupaamme: hakemus minuutissa – tarjous tunnissa.

Yrityslaina247
Lainan määrä
1000-20000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
36 kk

Yrityslaina247 on kertalaina yrittäjälle tasoittamaan arjen odottamattomia kuoppia. Yrittäjänä tiedät, että äkillisiä rahantarpeita saattaa tulla useasta suunnasta ja yhtä aikaa. Meidän yrityslaina sopii myös aloittavalle yrittäjälle sekä toiminimelle.

Suomenyrityslaina
Lainan määrä
1000-200000 €
Ikäraja
18v
Laina-aika
18 kk

Yrityslaina on kertaluotto joka myönnetään Suomessa toimivalle yritykselle. Valittavissa on lainasummat väliltä 1.000 - 100.000 €. Laina-aika on 1 - 18 kuukautta.

Lainaa yritykselle ilman vakuuksia

Yritystoiminnassa on välillä vaiheita, jolloin lisärahoitukselle on tarvetta. Se voi johtua nopeasta kasvusta, väliaikaisesta kassavajeesta tai siitä, että omat asiakkaat eivät maksa ajoissa laskuja. Kun tällaisissa tilanteissa tarvitaan lainaa yritykselle, niin sitä yleensä tarvitaan melko nopeasti. 

Pankit ovat erittäin varovaisia tarjoamaan lainaa silloin, kun yrityksen taloustilanne ei ole vakaa. Tämän takia yrityslainaa yritykselle kannattaa hakea silloin, kun rahaa on reilusti tilillä. 

Lisäksi pankit vaativat aina jonkinlaisen vakuuden lainalle ja usein he pyytävät yrittäjän asuntoa lainan vakuudeksi. Siihen ei kannata suostua, koska 90 % yrityksistä ei ole 5 vuotta pidempään toiminnassa, niin silloin omaa kotia ei kannata asettaa niin suureen varaan. Tämä pankkien toiminta kuulostaa tietysti oudolta ja sitä se oikeasti onkin. Pankit eivät ole paras paikka hakea lyhytaikaista lainaa yritykselle. 

Onneksi markkinoille on tullut myös yksityisiä rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat yrityslainaa ilman vakuuksia. Yrityslainan korko on luonnollisesti hieman korkeampi, mutta sitä maksaa ihan mielellään, kun vakuudeksi ei tarvitse laittaa omaa asuntoa tai muuta omaisuutta. Yritysluottojen korot ovat kuitenkin sen verran maltillisia, että usein tämä koron määrä pystytään siirtämään omiin hintoihin pienenä korotuksena.

Milloin hakea yritysluottoa?

Monet yritykset ovat varmasti jossain vaiheessa sen edessä, että pitää hakea lisärahoitusta. Tällaisia tyypillisiä tilanteita ovat mm. kun tarvitaan pikaisesti uusia hankintoja, varastoa pitää saada äkkiä täydennettyä, halutaan tukea palkkoihin tai kalusto on pikaisen uusimisen tarpeessa. 

Joskus yritystoiminta voi jumittua, koska kassassa on paljon vajetta eikä siitä riitä jaettavaksi pakollisiin investointeihin. Voi olla moniakin syitä, miksi kassaan ei kilahtele rahaa totuttuun tahtiin ja yritys ajautuu tämän myötä vaikeuksiin. Tällöin on syytä alkaa miettimään erilaisia vaihtoehtoja lainan saamiseksi. 

On olemassa monia erilaisia saada yrityslaina, mutta kun tavoitteena on saada nopeaa rahoitusta yrityksen kassaan, helppo ja selkeä ratkaisu on yritysluotto. Monesti ei ole aikaa odotella maksujen saamista, kun on pakko saada rahoitusta investointeihin heti. Tällöin yritysluotto on hyvä vaihtoehto, koska sitä on varsin helppo ja nopea hakea. Ja nimenomaan nopean rahan saaminen on se, joka helpottaa tiukoissa tilanteissa. 

Kenelle yritysluotto sopii?

Vakuudeton yrityslaina voi tulla kysymykseen silloin, jos olemassa olevia reaalivakuuksia ei jostain syystä haluta käyttää. Vakuudeton yritysluotto voi toimia myös lisärahoituksena jo otetun yrityslainan rinnalla. Yritys, laina ja rahoitustarve onkin sellainen kombo, johon on olemassa vaikka kuinka paljon erilaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Yritykselle paras ratkaisu löytyykin juuri kyseisen yrityksen tarpeita miettimällä ja vertaamalla erilaisia yritysrahoitusratkaisuja. Kysymyksessä voi olla myös yrityslaina uudelle yritykselle. 

Itse yritysluoton hakeminen on todella helppoa netissä, sillä lainahakemuksen voi jättää silloin kun se itselle sopii, eikä aikaa kulu turhiin paperitöihin. Kuitenkin yrittäjät arvostavat suuresti helppoutta ja selkeyttä, heillä kun ei ole aikaa odotella päätöksiä kovin pitkään, sillä aika on rahaa. Yritysluottoa kannattaakin hakea rahoittamaan lyhytaikaisesti yritystoimintaa, koska sitä on todella helppo hakea, rahat saa tilille todella nopeasti, siihen ei sisälly mitään piilokuluja eikä reaalivakuuksia. 

Mitä vakuuksia yritysluotto tarvitsee?

Kun hakee yrityslainaa, kannattaa tarkistaa, onko kyseessä täysin vakuudeton luotto, jossa korot ovat huomattavasti korkeammat kuin tavallisesti vai onko kyseessä reaalivakuudeton luotto, jossa takaaminen tapahtuu muilla tavoilla. Yleensä vakuudeton yritysluotto onkin itse asiassa reaalivakuudeton luotto, mutta sitä on paljon helpompi saada kuin perinteistä yritysluottoa. 

Myös lainan hakeminen on todella nopeaa verrattuna perinteiseen pankkilainaan. Luottopäätöksen rahoitukselle saa todella nopeasti ja yrityslaina maksetaankin useimmiten yrityksen tilille muutaman arkipäivän aikana. Kun yritys hakee vakuudetonta yrityslainaa eikä perinteistä yrityslainaa, se välttyy näin usein aikaa vievältä lainanhakuprosessilta kaikkine pitkine lainaneuvotteluineen ja lisäselvityksineen.

Reaali tarkoittaa jotakin todellista olemassa olevaa fyysistä esinettä tai objektia. Eli reaalivakuus tarkoittaa sellaista vakuutta, joka on jokin todellinen fyysinen objekti. Reaalivakuus onkin yleensä vaikkapa henkilön taikka yrityksen omistama kiinteistö tai asiakirja. 

Myös henkilötakausta tai valtion omistuksessa olevan erityisrahoittajan Finnveran takausta on mahdollista käyttää lainojen vakuutena. Vakuuksia ja etenkin reaalivakuuksia käytettäessä vaaditaankin siis usein, että luotonmyöntäjälle toimitetaan vakuuksista todistukset tai tarvittavat lisäselvitykset. Tällaisille asioille ei näin ollen ole tarvetta, jos vakuuksia ei lainaa varten edes vaadita lainkaan.

Kertaluontoisen yritysluoton lisäksi ilman vakuuksia oleva yrityslaina voi olla myös limiittimuotoinen laina, jonka saa yrityksen käyttöön todella joustavasti. Limiittiluotolle määritellään luotonmyöntäjän ja rahoitusta hakevan yrityksen kanssa luottoraja, ja tähän määriteltyyn rajaan asti yritys voi käyttää luottoa vapaasti niin kuin haluaa. Kun yritys on lyhentänyt käytössä olevaa rahoitusta, lyhennetty limiitti vapautuu samalla uudelleen yrityksen käyttöön. Näin limiittimuotoinen vakuudeton yrityslaina on todella joustava yrityksen tarpeisiin ja jatkuvasti käytettävissä aina kun tarvetta lisärahoitukselle ilmenee.

Mitä pitää ottaa huomioon kun hakee yritysluottoa?

Yritysluottoja on runsaasti tarjolla ja ne eroavat toisistaan monellakin tavalla, kuten takaisinmaksuajan ja maksusuunnitelman osalta, mutta erityisesti hinnoittelun kannalta. Lainansaaja kun maksaa aina luotonmyöntäjälle korvauksen, eli siis yritys maksaa siitä, että luotonmyöntäjä lainaa hänelle rahaa käyttöön joksikin tietyksi ajaksi. 

Näin siis laina-ajalla on usein myös vaikutusta luoton hintaan, aivan kuten lainasummallakin. Kannattaa siis arvioida yrityksen lainantarve ja tutkia, miten erilaiset summat sekä laina-ajat vaikuttavat luottokustannuksiin ja lopulliseen hintaan. Saattaa hyvinkin olla kannattavaa ottaa kerralla vähän suurempi luotto tai valita täysin lyhennysvapaa limiittiluotto, jota voi käyttää aina kun tarvetta ilmenee. Yrittäjän lainat ja lainatarpeet kun ovat monenlaiset, joten on hyvä ottaa asioista selvää ennen lainan hakemista.

Yritysluottojen hinnoittelutavoissa voi olla isojakin eroja, joten luotoille esitetyt hinnat eivät oikeastaan ole suoraan vertailukelpoisia. Yritysluoton hinnan esittäminen riippuu ihan luotonmyöntäjästä, sillä osa tarjoaa yritysluottoa korottomasti pelkällä kuukausikululla, ja toiset esittävät luoton kaikki kustannukset eriteltynä. Hinnoittelua onkin usein syytä tutkailla tarkemmin nähdäkseen mitä kaikkia kustannuksia monesti yksinkertaistettuun korkoon tai kuukausikuluun on sisällytetty. 

Tutki siis hinnoittelua ja selvitä, maksatko yritysluotosta pelkästään korkoa, onko hinta ilmoitettu kuukausikuluna vai muodostuuko se korosta ja kuukausikulusta. 

Kannattaa myös huomioida veloitetaanko ennenaikaisesta takaisinmaksusta tai lyhennyksistä joku lisäkulu tai jäljellä olevan laina-ajan korot, vai voiko luottoa lyhentää halutessaan enemmän. On syytä myös laskea kuukausikorosta vuosikorko ja tarkastella korkokustannuksia kokonaisuutena, jolloin saa selville, millaiseksi korkokustannus lopulta muodostuu. 

Lisäksi on huomioitava luonnollisesti miksi luottoa ylipäätään ollaan hakemassa eli mikä on luoton tarve. Maksukyvystä tulee olla huolehdittu, eli pitää olla varmuus, että kuukausilyhennykset sujuvat ilman kassan liian tiukille vetämistä. Ehdottomasti onkin syytä aina kilpailuttaa yritysluotto netissä, jotta voi säästää riihikuivaa rahaa. 

Yllä jo mainittiinkin enemmän asioita, joita tulee ottaa huomioon, kun vertailee luottoja keskenään. Ja tietenkin pitää huomioida korko, se on tärkeässä asemassa lainaa hakiessa. Ettei tule ylitsepääsemättömiä ongelmia myöhemmässä vaiheessa. 

Kannattaa myös harkita yritysluoton hakemista toisen tai jopa useammankin takaajan kanssa. Tällöin yrityksen mahdollisuudet luottoon paranevat, kun takaisinmaksusta on vastuussa useampi henkilö. 

Rahoitussuunnitelma

Rahoitussuunnitelma on tarpeellinen paitsi yrityksen omaan käyttöön, lisäksi se auttaa luotonantajia päätöksen teossa, kun on tarpeen hakea laina yritykselle. Etenkin jos kyseessä on yrityslaina uudelle yritykselle, on tärkeää tehdä huolellinen rahoitussuunnitelma hakemuksen liitteeksi. 

Yrityksen rahoitussuunnitelma on eräänlainen kartta, jossa selvitetään, miten on mahdollista saada yritys laina. Siitä selviää, mihin rahoitusta tarvitaan ja kuinka pitkäksi aikaa ja miten se maksetaan takaisin. 

Vertaile yrityslainoja ja yritysluottoja helposti

Vakuudeton yrityslaina tarkoittaa usein sitä, ettei lainaa varten tarvita reaalivakuuksia vaikkapa omistetun kiinteistön tai asiakirjan muodossa. Rahoitusta varten tarvitaan kuitenkin lähes poikkeuksetta jonkinlainen vakuus, ja yleensä luottojen vakuutena toimii omavelkainen takaus tai henkilötakaus.

Reaalivakuudetonta yritysluottoa haetaan monesti esimerkiksi silloin, kun yritys ei saa pankista lainaa johtuen puuttuvista reaalivakuuksista tai sitten se ei täytä pankin muita vaatimuksia. Yritys voi myös tarvita lainaa nopeasti ja rahojen olisikin oltava tilillä muutaman pankkipäivän päästä. Yritykseltä on voitu evätä pankista tarpeeksi suuri laina ja se tarvitsee lisärahoitusta jo myönnetyn pankkilainan lisäksi.  

Vaikka yrityksellä olisikin kaikki pankkilainaa varten tarvittavat vakuudet, saattaa pankin kanssa käytävä lainaneuvottelu vaatia laajoja taustaselvittelyitä ja lisäksi monta käyntiä pankkikonttorilla. Sen lisäksi, ettei pankkilainaa välttämättä saa nopeasti käyttöön, ei rahoitusta ehkä myönnetä tarpeeksi ja siksi reaalivakuudettomia yritysluottoja hyödynnetään monesti täydennyksenä pankista saadun vakuuden vaativan yritysrahoituksen lisäksi. 

Koska ilman reaalivakuuksia myönnettävän lainan saa käyttöönsä tosi nopeasti, haetaan monesti vakuudetonta rahoitusta myös ihan arkisiin tilanteisiin, ja silloin kun halutaan, että rahoitus on käytettävissä yrityksen tarpeen mukaan joustavasti.

Tällaiset vakuudettomat yritys lainat voi hyödyttää yritystä silloin kun liiketoiminta on sesonkipainotteista ja siitä johtuen kassavaihtelua pitää tasata lisärahoituksella, asiakkaiden maksuajat ovat pitkiä ja tilapäistä kassavajetta on paikattava, tulee odottamattomia kustannuksia eli vaikkapa liiketoiminnan kannalta oleellisia laitteita tai ajoneuvoja rikkoutuu tai sitten liiketoimintaa halutaan laajentaa ja on tehtävä uusia investointeja. 

Reaalivakuudetonta yrityslainaa voidaan myöntää, jos yritys täyttää lainanmyöntäjän asettamat vaatimukset. Vaatimukset saattavat vaihdella hieman rahoitusyhtiöstä tai pankista riippuen, mutta yleisesti ottaen lainaa hakevan yrityksen tulee täyttää ainakin nämä kriteerit: yritys on rekisteröity Suomeen, yrityksellä on pankkitili Suomessa, yritys on toiminut jo vähintään muutaman kuukauden ajan ja sillä on kassavirtaa ja yrityksellä eikä myöskään sen omistajilla ole maksuhäiriömerkintöjä.

Yrityksen rahoitus

Yrityksen niin kuin yksityishenkilön on myös mahdollista saada laina ilman vakuuksia. Yrityksen perustamisvaiheessa olet varmasti törmännyt Finnveran yrityslainaan ja siihen mahdollisesti saatavaan valtiontakaukseen. Se on usein kuitenkin monimutkainen ja pitkä prosessi, eikä lainalupaus ole 100 % varma sitä kautta. 

Yksityisomistuksessa olevat rahoituslaitokset ovat kuitenkin tarttuneet tähän mahdollisuuteen tarjota lainaa yritykselle ilman, että yrittäjällä tarvitsee olla vakuuksia. Tällaista ”riskilainaa” on mahdollista saada muutamilta eri toimijoilta ja tällä sivulla olevasta vertailusta voit katsoa minkä yrityksen tarjoama yritysluotto sopisi sinun yrityksellesi parhaiten. 

Yritysrahoituksen erilaiset käyttökohteet

Yritykset voivat tarvita rahoitusta moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Olipa tarpeena sitten liiketoiminnan kehittäminen, uusien koneiden hankinta tuotantoon tai esimerkiksi omistusjärjestelyt, ulkopuolisen rahoituksen saaminen on ensiarvoisen tärkeää yrityksen sujuvan toiminnan kannalta.

Rahoitusratkaisu saattaa riippua siitä, minkäkokoisesta yrityksestä on kyse, minkä suuruiselle rahoitukselle on tarvetta ja mikä on rahoituksen kohde. 

Tällaisia yritysrahoituksen käyttökohteita voivat olla:

Pääsääntöisesti mikä tahansa yritys voi saada rahoitusta LähiTapiolan kautta. Yrityksen tai yrityksen omistajien taloustilanne saattaa vaikuttaa rahoituspäätökseen. Jokainen rahoitustapaus on kuitenkin yksilöllinen. Päätoimisella pankillasi ei ole vaikutusta rahoituksen saantiin.

Yrityslaina

Yrityslaina on laina, jota lyhennetään joka kuukausi ja joka myönnetään yrityksen toiminnan rahoittamiseen. Yrityslaina toimii samalla periaatteella kuin yksityishenkilönkin laina, tässä vain käyttötarkoitus on eri. Yrityslainaa voi hakea mikä tahansa jo toiminnassa oleva yritys tai perustettava yritys.

Kaikki yritysmuodot ovat kelvollisia hakemaan yrityslainaa, eli niin osakeyhtiö, toiminimi, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiökin voivat yrityslainaa hakea.

Yrityslaina on monelle yritykselle sopivin rahoitusratkaisu, sillä sitä on monesti helppo ja nopea hakea ja sitä on saatavilla niin pieneen kuin myös suurempaankin rahoitustarpeeseen.

Lisäksi vakuudelliseen yrityslainaan verrattuna yrityslainaa myönnetään usein vähäisemmin perustein, joten rahoitusta voi saada myös silloin, kun yrityksellä ei ole reaalivakuuksia käytettävissä, tai kun haet joustavaa luottoa lyhytaikaiseen tai äkilliseen rahoitustarpeeseen. 

Yrityslainoja myöntävät niin pankit kuin rahoitusyhtiötkin. Suuria yrityslainoja myöntävät pankit voivat usein tarjota lainaa pienemmällä marginaalilla ja edullisemmilla koroilla, mutta toisaalta myös pankkien luottokriteerit ovat paljon tiukemmat.

Pankista haettavaan yrityslainaan vaaditaan yleensä myös jonkinlaisia vakuuksia, mikä pienentää pankin riskejä ja vaikuttaa korkojen sekä kulujen tasoon. Tämä voi kuitenkin olla yrittäjälle ja yritykselle vähemmän joustava rahoitustapa.

Kun yrityslaina myönnetään, sen yhteydessä sovitaan maksusuunnitelma. Pankkien myöntävät yrityslainat vaihtelevat muutamista tuhansista useisiin miljooniin euroihin.

Rahoitusyhtiöiden myöntämät yrityslainat ovat huomattavasti pienemmät ja ne yleensä vaihtelevakin 3 000 – 300 000 euron välillä. Joukkorahoituksella summat voivat olla myös tätä suurempia.

Yrityslainoja on runsaasti tarjolla ja ne eroavat toisistaan paitsi tietty hinnoittelun niin myös takaisinmaksuajan ja maksusuunnitelman osalta. Lainarahasta maksetaan aina lainanantajalle korvaus, eli käytännössä yritys siis maksaa siitä, että lainanantaja antaa yritykselle lainaa käyttöön tietyksi ajaksi.

Näin siis laina-aika vaikuttaa lainan hintaan, samoin lainasumma. Kannattaa siis arvioida yrityksen lainantarve ja laskea, miten eri summat ja laina-ajat vaikuttavat luoton kustannuksiin ja lopulliseen hintaan. Ehkä kannattaisikin ottaa kerralla hieman suurempi laina tai valita limiittimuotoinen yrityslaina, jota voi käyttää aina tarpeen mukaisesti. 

Yrittäjälaina sopii erinomaisesti sellaiselle yritykselle, joka haluaa yksinkertaisen kertalainan, jota maksetaan takaisin maksusuunnitelman mukaisesti. Tämä voi joissakin tapauksissa auttaa hallitsemaan velkaantumisastetta, ja kun on tiedossa tarkat lainan kuukausittaiset lyhennykset, ne takaavat myös eräänlaisen kontrollin.

Yrityslaina sopiikin erityisen hyvin toiminnan käynnistämiseen ja sellaisiin tilanteisiin, joissa yritys tarvitsee suurempaa pääomaa yrityksen kasvuun. Yrityslainan tiukka maksusuunnitelma voi auttaa myös yrityksen riskienhallinnassa. Toisaalta yrityslaina ei tarjoa joustavuutta pitkän aikavälin rahoitustarpeeseen.

Yrityslainojen hinnoittelutavoissa on myös suuria eroja ja näin ollen lainojen hinnat eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. Osa yrityslainaa myöntävistä yrityksistä tarjoaa yritykselle lainaa korottomasti pelkällä kuukausikululla, ja toiset erittelevät kaikki lainan kustannukset.

Hinnoitteluun onkin syytä perehtyä tarkemmin, jotta todelliset kustannukset paljastuvat usein hyvin yksinkertaistetun koron tai kuukausikulun takaa. 

Yrityslainan korko

Yrityslainan korko ilmoitetaan yleensä joko vuosikorkona tai kuukausikorkona. Korko on sidottu joko lainan alkuperäiseen pääomaan koko laina-ajaksi tai käytössä olevaan lainasummaan, jolloin koron määrä ja osuus pienenevät sitä mukaa, kun maksuaika etenee. Korkoa katsellessa kannattaakin kiinnittää huomiota koron määräytymiseen.

Kuukausikorko voi vaikuttaa pienemmältä kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Sellainen laina, jossa korkoa maksetaan alkuperäisen pääoman mukaan, tulee loppupeleissä kalliimmaksi kuin laina, jossa korkoa maksetaan vain käytössä olevasta lainasta.

Jotta yrityslainoja voi vertailla keskenään, on syytä ensin muuntaa yrityslaina korot samaan muotoon. Laske siis kuukausikorosta vuosikorko ja katso korkokustannuksia kokonaisuutena, eli millainen kustannus koroista lopulta muodostuu.

Tämä on varsin käyttökelpoinen summa, kun vertailet lainanantajia ja heidän rahoituspalveluidensa korkoja. Muista edelleen myös huomioida yritysluoton muut kulut.

Jos rahantarve ei ole sellainen, että sitä on saatava välittömästi, on erittäin kannattavaa pyytää tarjousta usealta eri lainanantajalta, jolloin sinulle jää aikaa tutkailla ja vertailla luottojen kuluja kaikessa rauhassa. Näin pääset valitsemaan sellaisen lainan, joka on yrityksellesi paras, ja jonka saat pienillä kuluilla ja joustavilla ehdoilla.

Lainan korkoihin vaikuttaa erittäin paljon yrityksen maksukyky ja myöntääkö lainan pankki vai rahoitusyhtiö. Jos yrityksellä on erittäin hyvä maksukyky, se saattaa saada pankilta yrityslainan hyvinkin edullisesti, jopa marginaalikorolla.

Rahoitusyhtiöiden yrityslainojen korot vaihtelevat todella paljon riippuen siitä, millainen lainaa hakevan yrityksen taloustilanne on. Pienyrityksille korko voi olla jopa 50%.

Yrityslainan korkomarginaali

Yrityslainojen korkomarginaali on rahoittajan osuus lainan korosta. Se auttaa rahoittajaa kattamaan luoton myöntämisen riskiä sekä rahoituslaitoksen toimintakustannuksia. 

Yrityslainojen marginaali on aina asiakaskohtainen ja se riippuu erinäisistä asioista, kuten onko yritys nuori vai vanha, millainen on asiakkaan maksukyky, onko asiakkaalla maksuhäiriöitä, millaiset arvioidaan yrityksen tulevaisuudennäkymien olevan, mihin tarkoitukseen yrityslainaa haetaan ja millaiset vakuudet lainalle on. 

Pelkkää korkomarginaalia ei kannata tuijottaa, sillä myös muut kustannukset vaikuttavat yrityslainan kokonaishintaan. Joten pienen marginaalin laina ei välttämättä ole se edullisin. 

Usein kysytyt kysymykset

Kun haet yrityslainaa sivuiltamme löytyvistä yrityksistä, niin tulet saamaan lainapäätöksen todella nopeasti. Normaalisti lainapäätöksen saaminen pankista voi kestää 1-2 viikkoa ja he vaativat usein vakuuksia ja useampia takaajia lainoille.​

Useampi tuhat yrittäjää ovat ottaneet yrityslainaa yksityisten lainottajien kautta ja he ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Miksi vakuudettomat yrityslainat ovat niin suosittuja?

 1. Lainapäätös ja rahat tulevat tilille nopeasti.​
 2. Lainaan ei vaadita vakuuksia.​​

Usein uusien yritysten on erittäin vaikea saada lainaa ja se on useimmin juuri se hetki, jolloin suurimmat investoinnit on tehtävä. Vanhanaikaiset instituutiot eivät oikein taivu tähän ajatteluun, mutta onneksi nykyisin on olemassa yksityisiä rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat yrityslainaa ja -luottoa myös tuoreille yrityksille.

Katso lainavertailumme ja valitse yrityksellesi sopivin yrityslaina, tai hae lainaa vaikka useammasta paikasta.​​

Lainahakemukseen tulee täyttää nämä tiedot:

 • Lainasumma
 • Laina-aika
 • Kuinka monta lyhennysvapaata kuukautta halutaan hyödyntää
 • Yrityksen y-tunnus
 • Yrityksen nimi
 • Yhteyshenkilön sähköpostiosoite ja puhelinnumero

Pääsääntöisesti yrityslainan vakuudet reaalivakuuksia ja henkilövakuuksia eli -takauksia. Lainaa haettaessa pankkia kiinnostaa ensimmäisenä, millaiset vakuudet voit asettaa lainan takaisinmaksulle. Mitä paremmat vakuudet, sitä paremmat lainaehdot saat.

Reaalivakuus on lainan takaisinmaksun vakuudeksi annettava fyysinen omaisuus, kuten vaikkapa esine tai asiakirjat. Yrityslainan vakuudeksi käy esimerkiksi asunto, yrityksen omistama kiinteistö tai arvopaperisalkku.
Yrityslainan reaalivakuus on useimmiten käteispantti tai kiinnitysperusteinen pantti. Käteispantti voi olla esimerkiksi irtain esine, pörssiosakkeet tai asunto-osakeyhtiön osakekirjat.

Kiinnitysperusteinen panttaus on yleisimmin kiinteistön panttaus velan vakuudeksi.
Yrityskiinnitys on yrityksen käyttämä omaisuus, joka pantataan velan takaisinmaksun vakuudeksi ilman että sen hallinta siirtyy velkojalle. Irtainta omaisuutta voi olla:

 • Käyttöomaisuus (kalusto, koneet)
 • Vaihto-omaisuus (tarvikkeet, aineet, puolivalmisteet)
 • Immateriaalioikeudet (tavaramerkit ja pantit)
 • Rahavarat ja saamiset

Pääsääntöisesti henkilötakaus vaaditaan omavelkaisena takauksena eli yrittäjä vastaa lainasta aivan kuin henkilökohtaisesta lainastakin.

Mikäli yrityksellä tai yrittäjällä on maksuhäiriömerkintöjä, lainaa ei myönnetä. Usein yrityslaina vaatii henkilötakauksen ja mikäli yrittäjän omat luottotiedot eivät ole kunnossa, lainaa on lähes mahdotonta saada.

Maksuhäiriöinen yrittäjä voi saada yrityslainaa, mikäli:

 • Lainantakaajana on vastuuhenkilö, jolla maksuhäiriömerkintöjä ei ole
 • Maksuhäiriömerkinnät ovat vanhoja ja niihin liittyvät velat osoitetaan maksetuiksi
 • Maksukyky voidaan todistaa vedoten ansiotuloihin
 • Yrityksellä on riittävästi reaalivakuuksia lainan takaamiseen
 • Käytetään vaihtoehtoisia rahoitusratkaisuja, jolloin vakuudet tai takaajat eivät ole tarpeen

Monilla luotonmyöntäjillä on tarjolla myös yrityslaina uudelle yritykselle, jopa ilman vakuuksia. Kannattaa käydä lainaneuvottelut suoraan luotonmyöntäjän kanssa ja toimittaa tarvittavat lisäselvitykset saadakseen myönteisen lainapäätöksen. Yrittäjän oma luottohistoria sekä yhtiömuoto vaikuttavat uuden yrityksen saamiin lainatarjouksiin. Mikäli yrittäjän luottotiedot ovat puhtaat, yrityslaina ilman vakuuksia voidaan myöntää.

Yhtiömuoto merkitsee, sillä yhtiökumppanit ja yrityksen osakkaat käsitellään rinnakkaishakijoina lainaa haettaessa. Avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osakeyhtiön on helpompaa saada lainaa heti yrityksen alkumetreiltä lähtien.

Kyllä, yrityslainan lisäksi on mahdollista saada limiittimuotoista lainaa, jonka yritys saa käyttöönsä joustavasti. Limiittilainalle määritellään luottoraja, johon asti yrityksen on mahdollista käyttää luottoa vapaasti. Yrityksen lyhentäessä käytössä olevaa rahoitusta, lyhennetty limiitti vapautuu tällöin uudelleen yrityksen käyttöön. Limiittimuotoinen vakuudeton yrityslaina on siis joustava ja sitä voidaan käyttää yrityksen tarpeisiin aina kun ilmenee tarvetta lisärahoitukselle.

Yrityslimiitti on ilman reaalivakuuksia haettava yritysrahoitus, jossa lainasummaa ei ole pakko ottaa kokonaan käyttöön. Nostoja on mahdollista tehdä tarpeen mukaisesti osissa, jolloin nostot voidaan sitoa kasvuprojektin aikatauluun. Koska korkoa maksetaan ainoastaan nostetusta lainasta, limiittiä voidaan hakea vaikka ei olisikaan vielä ajankohtaista kasvattaa liiketoimintaa. Yrityslimiitillä ei ole tarkkaa takaisinmaksusuunnitelmaa, vaan luottoa lyhennetään vasta investoinnin tuottaessa tulosta. Yrityksen tulee käyttää vastuullisesti limiittiä seuraamalla tarkemmin käytetyn limiitin saldoa.

Saatat pitää myös näistä

Scroll to Top