Starttirahan hakeminen – nämä sinun tulee tietää

starttirahan hakeminen

Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle tarkoitettu tuki, ja se auttaa pärjäämään taloudellisesti yritystoiminnan alkuvaiheessa. Starttirahaa voi saada yritystoiminnan ensimmäisen 6–12 kuukauden ajaksi. Starttirahaa maksetaan enintään kalenteriviikon viitenä päivänä.  Starttirahasta tulee maksaa verot. Starttiraha on harkinnanvarainen tuki eli sitä myönnettäessä otetaan huomioon millainen on alan kilpailutilanne ja onko kyseiselle yritystoiminnalle paikkakunnalla tarvetta.

Starttiraha on loistava apu yritystoiminnan alkumetreillä, mutta ei sillä vielä kuuhun mennä. Lisäksi  sitä maksetaan ainoastaan rajallisen ajan. Mietitkö mihin starttirahaa ei saa käyttää? Starttiraha ei varsinaisesti kuulu yrityksen rahoituslähteeksi, vaan sen tarkoitus on turvata ensisijaisesti yrittäjän toimeentulo siksi ajaksi, kun toiminta ei ole vielä vakaata eikä se tarjoa vielä jatkuvaa tuloa. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten starttirahan hakeminen tapahtuu.  

Miten starttirahaa haetaan?

Starttirahaa haetaan TE-toimistosta ja sitä on helppo hakea netissä. Ennen kuin haet starttirahaa, voit olla yhteydessä TE-keskukseen sekä Suomi.fi Yritys-Suomi puhelinpalveluun. Voit näin kysyä alustavasti, onko sinulla mahdollisuutta edes saada starttirahaa eli täyttääkö yritystoimintasi asetetut edellytykset. Mikäli tarvitset lainaa yritystoimintasi aloittamiseen, yritysluotto on yksi vaihtoehto tähän.        

TE-toimisto myös neuvoo, tuleeko sinun käydä jonkin yrittäjyyskoulutus ennen kuin voit saada starttirahaa. Mikäli sinulla katsotaan olevan jo muutenkin tarpeeksi hyvä valmius harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa, yrittäjyyskoulutusta ei vaadita. Voit varata ajan TE-toimiston yrittäjyysasiantuntijan kanssa keskusteluun, jotta voitte käydä läpi suunnittelemaasi yritystoimintaa ja bisnesideaasi.  

Löydät starttirahahakemuksen Suomi.fi -sivustolta, mikäli haluat sen lähettää postin kautta. Muussa tapauksessa voit tehdä hakemuksen mol.fi Oma asiointi -palvelussa. Hakemukseen tarvitset vielä lisäksi erinäisiä liitteitä. Useimmiten starttirahapäätöksen saa muutamassa viikossa. Huomioithan, että päätoimista yrittäjyyttä ei saa aloittaa ennen kuin olet saanut starttirahapäätöksen.

Sisällysluettelo

Starttirahahakemuksen liitteet

Yrityslainan hakeminen

Saat TE-toimistosta kyllä opastusta liitteisiin liittyen. Mikäli sinulla on jo todistus yrittäjäkurssin käymisestä tai jollain muulla tavalla voit todistaa, että sinulla on valmiuksia toimia yrittäjänä. Mikäli haet toisen starttirahajakson ensimmäisen kuuden kuukauden jälkeen, tarvitset kirjanpitäjältä vahvistetun tuloslaskelman. TE-toimisto neuvoo jälleen tarvitsetko näiden lisäksi joitakin muita liitteitä. Starttirahan hakeminen on helppoa ja siihen saa kyllä tukea ja opastusta eli ei tarvitse yksin pähkäillä kaikkea. 

Millä ehdoilla starttirahaa myönnetään?

Kuinka paljon starttirahan suuruus on?

Vuonna 2023 starttirahan suuruus on kuukaudessa n. 750–800 euroa eli 37,21 euroa/päivä. Tukea maksetaan enintään viideltä arkipäivältä viikossa. Pisimmillään starttirahaa on mahdollista saada vuoden ajan, se myönnetään kuitenkin kahdessa puolen vuoden jaksossa. Tukea tulee siis hakea uudelleen ennen kuin ensimmäinen starttirahajakso on päättynyt. Starttirahaa ei tarvitse maksaa takaisin, sillä kyseessä ei ole laina vaan tuki. Yrittäjällä on myös YEL velvollisuus, mikäli tietty työtulo ylittyy. 

Starttiraha ja verotus

Starttiraha ei ole yrityksen tuloa, joten sitä ei myöskään kirjata yrityksen kirjanpitoon. Kyseessä on yrittäjälle henkilökohtaisesti tarkoitettu veronalainen tulo. Yrittäjän muut tulot vaikuttavat siihen, kuinka paljon starttirahasta tulee maksaa veroa. Jos ansiotulot ovat kovin korkeat, tuesta pitää maksaa enemmän veroja. Vastaavasti mitä pienemmät tulot, sitä vähemmän tulee veroa maksaa. Yritysvakuutus on myös syytä katsoa kuntoon, ettei tarvitse jälkeenpäin katua. Eri aloilla on erilaiset vaatimukset vakuutuksille. 

Starttirahan maksatuksesta vastaa KEHA-keskus, joka ilmoittaa verottajalle suoraan tiedot yrittäjälle maksetusta starttirahasta. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa tiedot omalta esitäytetyltä henkilökohtaiselta veroilmoitukselta. 

Vaikuttaako yritysmuoto starttirahan hakemiseen?

Toiminimiyrittäjät

Starttirahan hakemiseen ja saamiseen ei vaikuta se, millainen yritysmuoto on kyseessä. Tukea voidaan myöntää yksityisille elinkeinoharjoittajille, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön, osakeyhtiön sekä osuuskunnan kautta toimivalle yrittäjälle. Mikäli yrityksen perustajia on useampia, heille kummallekin voidaan myöntää starttirahaa.

Kevytyrittäjällä ei ole mahdollisuutta saada starttirahaa, sillä kevytyrittäjyys ei varsinaisesti ole yritysmuoto. Kevytyrittäjällä ei ole vaadittavaa y-tunnusta ja koko termi on vain laskutuspalveluyritysten käyttämä markkinointitermi. Kevytyrittäjä voi hakea itselleen oman y-tunnuksen, jolloin kyseessä on yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjyys. Mikäli tuen saamisen kriteerit muutoin täyttyvät, tässä tilanteessa on mahdollista saada starttirahaa.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top