Sivutulot Suomessa – aloita jo tänään!

Sivutulot Suomessa

Mikäli sinulla on tiukka taloudellinen tilanne, osa-aikainen työ tai keikkatyö voi tuoda sinulle kaivattuja lisätienestejä. Monien kohdalle osuvat tällä hetkellä työvuorojen vähenemiset, lomautukset tai irtisanomiset ja sivutyöt voivat tuoda helpotusta. Aluksi on hyvä miettiä, minkälaista sivutyötä haluaisi tehdä ja millaisia kykyjä ja taitoja itseltä löytyy. Välttämättä ei ole tarvetta työkokemukselle, vaan työnantajat hakevat enemmänkin hyvää asennetta, osaamista ja nopeaa oppimiskykyä uusien työtehtävien oppimiseen. 

Keikka- vai osa-aikatyö?

Mikäli haet pelkkää sivutyötä oman työn oheen, vaihtoehdoksi voivat osoittautua keikka- tai osa-aikatyö. On hyvä määritellä itselleen, minkälaiset aikataulut sopivat omaan elämään, haluaisitko tehdä töitä mieluiten iltaisin, öisin vai viikonloppusisin? Lomautettuna on hyvä käydä läpi määräaikaiset tai osa-aikaiset työpaikat. Lomautus on itse asiassa mainio hetki kartoittaa uusia tuulia elämässä. Lomautettuna on aikaa myös tsekata erilaiset ilmaiskierrokset Suomessa. Ja kuka tietää, se mikä alkoi määräaikaisena, voi johtaa kokoaikaiseen työpaikaan.

Sisällysluettelo

Sivutulojen verotus tapahtuu samalla veroprosentilla

Sivutuloille tai eri työnantajille ei enää nykyään ole käytössä kahta eri veroprosenttia, vaan verokortissa on yksi ainoa tuloraja koko vuodelle ja se kattaa kaikki palkkatulot. Vuositulorajan ylittyessä ylimenevältä osalta peritään veroa lisäprosentin mukaan. Mikäli olet ilmoittanut verottajalle vuoden työtulon summan, on hyvä laskea tarkkaan, nostavatko sivutulot mahdollisesti koko vuoden ansioita. Mikäli ansiotulot eivät nouse, voit antaa sivutyön työnantajalle saman verokortin. Jos ne nousevat, tulorajaa pitää nostaa. 

Harrastuksesta sivutyöksi?

Monesti sivutuloja hankitaan myymällä omaa osaamistaan päätyön ohella. Käytännössä siis teet päivisin töitä omalle työnantajalle ja iltaisin tai viikonloppuisin hankit sivutuloja myymällä samaa osaamista tai jotain aivan muuta työpanosta asiakkaillesi. Voit myös tehdä sivutoimisen työn omasta harrastuksestasi tai jostain, mitä kohtaan tunnet intohimoa.

Tänä päivänä on olemassa lähes äärettömästi erilaisia sivutyön muotoja, sillä omaa osaamistaan on mahdollista myydä netissä ja tarjota omia palveluitaan asiakkaille maailmanlaajuisesti. Myös suoramyynnin ja verkostomarkkinoinnin työt ovat suosittuja tapoja tehdä sivutyötä.

Alkaisitko sivutoimiseksi yrittäjäksi?

Sivubisnes ideoita

Sivutoiminen yrittäjyys myös turvaa taloudellisen toimeentulon niin palkansaajalla kuin vasta yritystoimintaa suunnittelevallakin. Hankkimalla sivutuloja ja säästöjä kartuttamalla taloudellinen turva on aina parempi. Sivutoiminen yrittäjyys tuo mukanaan myös vapautta ja tiedon siitä, että voit halutessasi vähentää työtunteja päivätyössäsi tai jopa irtisanoa itsesi kokonaan, mikäli sivutoiminen työsi alkaa tuottamaan tulosta. 

Sivutoimisen yrittäjän huomioitavat asiat

Työntekijän ei työsopimuslain mukaan tarvitse ilmoittaa työnantajalleen sivutoimisesta työstään ellei siitä ole erikseen sovittu. Työsopimuslaki kieltää kuitenkin työntekijää harjoittamasta kilpailevaa tai työnantajalle vahinkoa aiheuttavaa toimintaa. Sivutoimisen yrittäjän tulee myös huolehtia kirjanpidosta.  

Kannattaa hyödyntää omaa asiantuntijuuttaan

Sivutoiminen työ päätyön lisäksi kartuttaa lisätuloja ja lisäksi se on mahtava tapa opetella kokopäivätoimista yrittäjyyttä. On hyvä miettiä tarkasti, kannattaako sivutyö niin, että voisi jättää päivätyönsä ja alkaa kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Yritystoiminnan kulut pitää arvioida realistisesti ja liikevaihdon tulee olla sellainen, että voi maksaa itselleen myös palkkaa. 

Laskutuspalvelun käyttö on loistava tapa aloittaa sivutoiminen liiketoiminta ja lisätienestien hankkiminen. Varsinkin silloin, kun sivutoimi on satunnaista tai kertaluontoista, laskutuspalvelun käyttö on kannattavaa. Tällöin ei tarvitse perustaa omaa toiminimeä, sillä sivutoiminen yrittäjä voi vain tehdä sitä missä on hyvä ja laskuttaa tehdystä työstä laskutuspalvelun kautta.

Tekemällä oppii

Yrittäjyyden alkutaipaleella tulee varmasti mokailtua, mutta niistä syntyy vain arvokkaita kokemuksia. Sen sijaan, että olisit oman itsesi esteenä ja hidasteena, voit alkaa tekemään asioita unelmiesi eteen. Perinteisessä koulussa ei opi työelämässä tarvittavia taitoja. Eikä varsinkaan yrittäjän tarvitsemia taitoja. Mitä sitten vaikka mokaat? Ei epäonnistuminen ole noloa. Et saa koskaan tietää kuinka isosti olisit voinut onnistua, jos et edes yritä. Erilaisia sivubisnes ideoita löytyy netistä pilvin pimein!

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top