Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Oletko miettinyt yritystoiminnan aloittamista, mutta mietit kevytyrittäjyyden ja toiminimen perustamisen välillä? Oletko jumissa tämän asian kanssa? 

Hymyilevä mies

Aloittaako kevytyrittäjänä vai perustaako suoraan toiminimi?

Kevytyrittäjyys on hyvä ponnahduslauta matkalla oman yrityksen perustamiseen. Voit kaikessa rauhassa ottaa selvää yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Laskutuspalvelun käytön voi lopettaa koska tahansa ja perustaa oman y-tunnuksellisen yrityksen. Näin kannattaakin tehdä, kun laskutusta alkaa olla enemmän. 

Kevytyrittäjyys sopii hyvin silloin, kun teet sivutyötä oman päätyön ohella ja sitä voit käyttää silloin kun haluat, eikä siitä aiheudu sinulle mitään kuluja silloin, kun laskutustakaan ei ole. 

Kevytyrittäjänä on vapaampaa keskittyä omaan osaamiseensa kun kaikki laskutusasiat ja ilmoitukset hoituvat laskutuspalvelun toimesta. Kevytyrittäjyys onkin luonteva silta yritystoiminnan aloittamisen ja toiminimen perustamisen välillä. Voit perustaa toiminimen kun olet ensin kokeillut siipiäsi kevytyrittäjänä.  

Sisällysluettelo

Mikä on toiminimiyrittäjä?

Toiminimi ja yrittäjä ovat yksi ja sama asia eli elinkeinotoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö. Tämä on tärkeä sisäistää, koska se vaikuttaa paljon yrittäjän riskeihin ja vastuisiin. Koska toiminimiyrittäjä ja elinkeinotoiminta ovat juridisessa mielessä yhtä, yrittäjä kantaa myös henkilökohtaisesti kaikki sopimustensa ja velkojensa riskit, toisin kuin osakeyhtiön kanssa. Osakeyhtiö on yrittäjästä erillinen oikeushenkilö, ja kaikki sopimukset ja velat solmitaan yhtiön eikä henkilökohtaisesti yrittäjän kanssa. 

Toiminimiyrittäjä onkin taloudellisesti vastuussa kaikista sitoumuksistaan myös henkilökohtaisella omaisuudellaan, osakeyhtiön omistajien vastuut ja riskit rajoittuvat heidän sijoittamaansa osakepääomaan.

Toiminimiyrittäjänä toimimisessa voi olla enemmän riskejä, mutta toisaalta myös helpompaa, sillä toiminimellä ei ole yhtä paljon velvollisuuksia kuin osakeyhtiöillä. Osakeyhtiöön verrattuna toiminimellä on mm. mahdollisuus yhdenkertaiseen kirjanpitoon, mikäli liikevaihto on pieni, sen ei ole pakko tehdä tilinpäätöstä eikä ole tarvetta hallitukselle.

Toiminimi on myös todella helppo perustaa, riittää että tekee netin kautta Patentti- ja rekisterihallitukselle ilmoituksen toiminimen perustamisesta. Tämä maksaa 60 euroa, jos sen tekee sähköisesti ja 115 euroa paperi-ilmoituksella tehtynä. 

Toiminimen ei tarvitse pitää kuin yksinkertaista kirjanpitoa, ja sitä on melko helppo pitää myös itse. Toiminimen toiminnan voi vaikka keskeyttää näppärästi joko tietyksi määräajaksi tai toistaiseksi tekemällä ilmoituksen Verohallinnolle. 

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on joustava työllistymismuoto. Kevytyrittäjänä voi aloittaa yrittäjämäisen toiminnan vaivattomasti. Tällöin voit laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä, eikä sinulla tarvitse olla toiminimeä tai y-tunnusta. 

Kevytyrittäjyys on myös siitä helppoa, että silloin ei tarvitse huolehtia kaikesta yrittäjälle kuuluvasta byrokratiasta, sillä laskutuspalvelu hoitaa paperityöt sinun puolestasi. Tällaisia ovat esimerkiksi verot, vakuutusmaksut ja maksumuistutukset. Koska kevytyrittäjyys ei edellytä omaa y-tunnusta, sinun ei tarvitse hoitaa itse kirjanpitoa. 

Kevytyrittäjyys on näppärä työllistymismuoto silloin, kun laskutus on satunnaista tai kausiluonteista. Joskus voi käydä niinkin, että toiminimiyrittäjä haluaa vaihtaa kevytyrittäjäksi, kun paperityöt alkavat tuntua liian raskaalta. Tällöin ne voi jättää huoletta laskutuspalvelun huoleksi ja keskittyä luotsaamaan yritystoimintaa. 

Kevytyrittäjyyden hyviä puolia ovat, että aloituskustannuksia ei ole. Maksat laskutuspalveluyritykselle vasta sitten, kun sinulla on jotain laskutettavaa. Sinulla ei ole isoa riskiä aloittaa yritystoimintaa. Et voi mitenkään joutua isoihin taloudellisiin vaikeuksiin kevytyrittäjänä. 

Kaikki suomalaiset laskutuspalveluyritykset ovat luotettavia, mitään ongelmia esimerkiksi rahojen tilille saamisessa ei ole esiintynyt. Kaikki kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät asiat eivät kuormita mieltäsi, vaan ne voit huoletta ulkoistaa laskutuspalveluyritykselle. 

Verotus kevytyrittäjän ja toiminimiyrittäjän näkökulmasta

Kevytyrittäjänä toimiessa voit toimittaa verokorttisi sähköisesti laskutuspalvelulle, ja he pidättävät laskuttamastasi summasta veroa veroprosenttisi perusteella. Kevytyrittäjän verotus on siis todella yksinkertaista. Lisäksi voit vähentää laskutuspalvelun palkkion verotuksessa. 

Saamasi tulot ovat ansiotuloa, jota verotetaan progressiivisesti, eli mitä enemmän tienaat, sitä isompi on veroprosenttisi.

Huomaathan, että laskutuspalvelun kautta saatu tulo verotetaan yhdessä muiden ansiotulojesi kanssa. Eli jos olet palkkatyössä, se lisätään palkkatuloosi lopullisessa verotuksessa. 

Jos siis tienaat päivätöissäsi vaikkapa 30 000 euroa vuodessa ja laskutat kevytyrittäjänä 3 000 euroa vuodessa, nämä tulot lasketaan yhteen ja verotetaan yhdessä, joten et voi siis ajatella, että niistä vähäisistä laskutuspalvelun avulla tienatusta tonnista ei tarvitse maksaa veroja juuri ollenkaan, koska ne tulot ovat niin pienet.

Toiminimen verotus koostuu pääasiassa yritystulosta maksettavasta tuloverosta sekä arvonlisäveron tilittämisistä. Tulovero jaetaan oletuksena pääoma- ja ansiotulo-osuuksiin, ja nämä ovat yrittäjälle henkilökohtaista veroa. 

Arvonlisäverovelvollisuus alkaa vasta 15 000 euron liikevaihdon jälkeen, mutta on suositeltavaa kerätä sitä myös pienemmälläkin liikevaihdolla, sillä yrittäjä saa arvonlisäveron alarajahuojennuksena kaiken keräämänsä arvonlisäveron itselleen, mikäli liikevaihto jää alle tuon 15 000 euron.

Rahoituksen hakeminen

Jos ei ole y-tunnusta, ei ole mahdollisuutta saada starttirahaakaan, joten kevytyrittäjänä tätä mahdollisuutta ei ole. Sivutoimisena yrittäjänä laskutuspalvelun kautta laskuttaminen ei kuitenkaan yleensä vaikuta starttirahan saamiseen siinä tapauksessa, jos yritystoimintaa päätetäänkin laajentaa oman yrityksen perustamiseen. 

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että starttirahaa ei myönnetä, mikäli yrityksen toiminta on alkanut ennen kuin starttirahaa haetaan. 

Toiminimeä perustavan tulee varmistaa, että yrityksen perustamis- ja käynnistämisvaiheeseen on saatavilla tarvittava rahoitus. Yrityksen rahoitus voi olla joko omaa rahaa tai ulkopuolista. 

Lue lisää lainoista ilman vakuuksia täältä

Mikäli liikeidea vaatii paljon investointeja, voi hakea rahoitusta vaikkapa Finnverasta, pankista tai selvittää yksityisen rahoituksen saamista sijoittajilta. Mikäli haet rahoitusta, liiketoimintasuunnitelmastasi pitää löytyä tarkat rahoitus- ja kannattavuuslaskelmat. 

On mahdollista myös hakea vaikkapa yritysluottoa pankista tai rahoitusyhtiöltä rahoitukseksi, hae yritysluottoa täältä

Kirjanpito ja tilinpäätös kevytyrittäjälle tai toiminimiyrittäjälle

Toiminimiyrittäjä selviää kirjanpidosta yhdenkertaisella kirjanpidolla, tähän löytyy toimivia ilmaisohjelmia verkostakin. Kirjanpitäjä kannattaa ottaa avuksi, kun toiminta on hieman laajempaa. Tilinpäätös kannattaa jättää kirjanpitäjän huoleksi.  

Kevytyrittäjänä ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta eikä tilinpäätöksestä, vaan voi keskittyä omaan osaamiseensa.  

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top