Sivubisnes ja verotus – nämä tulee tietää

Sivubisnes ja verotus

Sivutyön hommaaminen tulee yleensä silloin mieleen, kun on tarvetta ylimääräiselle rahalle. Vakituisen työn lisäksi on mahdollista keksiä monia eri keinoja saada lisätuloja, mutta on syytä huomioida muutama tärkeä asia ennen kuin aloittaa sivubisneksen.

Tärkein huomioitava asia on se, että ei ole mahdollista tehdä pääsääntöisen työn kanssa kilpailevaa työtä sivubisneksenä. Lisäksi on syytä huomata, että sivubisnes vaikuttaa myös veroprosenttiin, koska tällöin luonnollisesti tulot lisääntyvät. 

Mikä on sivutoiminen bisnes?

Sivutoimista bisnestä pyörittävä tienaa pääasiallisesti toimeentulonsa palkkatyöstä mutta harjoittaa samalla yritystoimintaa. Sivutoiminen yrittäjä voi olla myös eläkeläinen tai opiskelija. On olemassa aloja, joilla yritystoimintaa ei harjoiteta ympärivuotisesti, tällöin sivutoiminen bisnes voi olla osa-aikaista tai kausiluontoista. NetBet Casino pelaaminenkin voi olla kausiluontoista hupia, josta voi saada lisätienestejä. 

Sivutoiminen yrittäjä haluaa saada lisätienestejä tai muuten vain aikansa kuluksi kehitellä hieman sisältöä elämäänsä ja tienata siinä samalla rahaa. Sivutoimista bisnestä pyöritetään monesti yksin, jolloin yritysmuodoksi valikoituu yleensä toiminimi. Ei kuitenkaan ole mitään estettä perustaa sivutoimista osakeyhtiötä. 

Sivutoimisen bisneksen toimiala voi olla melkein mikä tahansa, kuten vaikkapa erilaiset liikuntapalvelut, konsultointipalvelut, käsitöiden tekeminen, digitaalisten tuotteiden luominen tai vapaa-ajan palvelut. Sivutoiminen bisnes onkin loistava tapa aloittaa yrittäjyys päätyön tai opiskelun ohessa. 

Sivutoimisessa bisneksessä yrityksen menot on mahdollista pitää pieninä eli laskutusta ei tarvitse heti kerryttää kuukausittain niin paljoa. Tällöin omaa bisnesideaa voidaan kokeilla rauhassa, sillä riskitaso pysyy näin melko maltillisena. Pitää kuitenkin varautua siihen, että työn tai opiskelun rinnalla sivutoiminen yrittäjyys voi johtaa työn parissa vietetyn tuntimäärän kasvuun.

Sivutoiminen bisnes madaltaa kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi siirtymisen riskiä. Kun saa kokemusta sivutoimisesta yrittäjyydestä, voi arvioida kuinka bisnes mahdollisesti alkaa rullaamaan.

Sisällysluettelo

Sivutoimisen bisneksen verotus

Liiketoiminnan tuloksesta pitää maksaa veroa, ja mikäli veroa maksetaan ennakkoon, kyseessä on ennakkovero. Kun yritystä perustetaan, tuoreen yrittäjän tulee arvioida millainen ensimmäisen tilikauden tulos mahdollisesti on ja ilmoittaa se Verohallinnolle. Veroa maksetaan ilmoitetun arvion mukaisesti. 

Sivutoimisen bisneksen kohdalla asia on eri, eli tällöin on mahdollista arvioida liiketoiminnan tulot normaalilla verokortilla ja maksaa veroa normaalisti palkansaajan ominaisuudessa. Verottaja ei siis pyydä arvioimaan ennakkoveroja, vaan sivubisneksen tuloista maksetaan verot verokortilla olevan veroprosentin mukaan. 

Sivutoimista toiminimiyrittäjyyttä harjoittaessa tulot lasketaan verotuksessa yhteen kaikkien muiden tulojen, kuten päätoimisesta työstä saadun palkan kanssa. Luonnollisesti tämä vaikuttaa veroprosentin suuruuteen lisäävästi. Mikäli siis tienaat palkkatyössä 25 000 euroa vuodessa ja sivubisneksellä 10 000 euroa, yhteenlaskettu 35 000 euroa verotetaan yhtenä kokonaisuutena. Tienatusta ylimääräisestä 10 000 eurosta sujahtaa siis suhteessa melko suuri osuus verottajan taskuihin. 

Sivutoiminen bisnes ja starttiraha

Ei ole mahdollista saada starttirahaa sivutoimiseen yrittäjyyteen, koska starttiraha on nimenomaan tarkoitettu turvaamaan aloittavan yrittäjän toimeentulo. Silloin kun yrittäjyys on sivutoimista, pääasiallinen toimeentulo saadaan jostain muualta, kuten vaikkapa palkkatyöstä tai opintotuen muodossa.

Jos kuitenkin siirryt kokopäiväiseksi yrittäjäksi sivubisneksen pyörittämisestä, sinulla on mahdollisuus saada starttirahaa. TE-toimistojen starttirahan myöntämiskäytännöt vaihtelevat kuitenkin paljon, joten ei ole mitenkään itsestään selvää saada starttirahaa.

Mitä pitää huomioida kun tekee sivubisnestä?

Pikaluottojen huonot puolet​

Sivubisnes on loistava tapa hankkia lisätuloja, mutta ennen aloittamista on syytä huomioida muutama asia. Tärkeintä on selvittää vakituisen työnantajan suhtautuminen sivutyöhön. Nyrkkisääntönä voidaan pitää kuitenkin sitä, että työntekijän on mahdollista tehdä muitakin töitä, kunhan niistä ei ole häiriöksi varsinaiselle työlle. Myös oma jaksaminen tulee huomioida eli riittääkö jaksaminen päätyöhön sekä sivubisnekseen. 

Sivubisnes ja kevytyrittäjyys

Sivubisnestä on helppoa tehdä toiminimen kautta. Mikäli ei kuitenkaan halua perustaa omaa yritystä, kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto. Kevytyrittäjänä etsit itse asiakkaat, teet sovitun työn ja maksat työhön liittyvät laskut. Sivubisnes ideoita on olemassa vaikka kuinka paljon, vain oma mielikuvitus on rajana. 

Laskutuksesta ja kirjanpidosta kuitenkin huolehtii palveluyritys, joka hoitaa nämä asiat puolestasi. Kevytyrittäjyys on helppo vaihtoehto, koska tällöin ei tarvitse tuhlata aikaa verokorttiprosessiin, vaan lasku lähetetään yritykseltä yritykselle. Sinä kevytyrittäjänä hoidat oman veroprosenttisi mukaisesti palkanmaksusi palveluyrityksen kanssa. 

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top