Downshiftaus elämäntapana – vaihda hitaalle!

Downshiftaus

Monien mielestä elämä on monimutkaista, vanhemmuus on uuvuttavaa ja ajatus yksinkertaiseen elämään siirtymisestä houkuttaa. Downshiftaus on filosofia itselle elämisestä ja yhteiskunnan asettamien arvojen hylkäämisestä. Usein ihmiset jättävät arvostetun aseman tai hyväpalkkaisen mutta stressaavan työnsä ja muuttavat täysin elämäntapaansa. Downshiftauksen pääidea on harmonian löytäminen itsensä kanssa.

Mitä on downshiftaus?

Downshiftaus tarkoittaa työtuntien lyhentämistä, elämäntahdin hidastamista, yksinkertaisemman elämän etsimistä ja paremman työn ja perhe-elämän tasapainon saavuttamista. Tällainen pieni askel pois oravanpyörästä voi vaikuttaa voimakkaasti henkiseen ja fyysiseen terveyteen, ihmissuhteisiin ja asenteeseen työtä kohtaan.

Downshiftaus on sosiaalisen käyttäytymisen trendi, jossa omaksutaan tarkoituksella yksinkertaisempi elämä kaukana tyypillisestä ”oravanpyörässä pyörimisestä”. Downshiftaajat uskovat, että aika, vapaus ja mielenrauha ovat tärkeämpiä kuin taloudellinen menestys ja omaisuus.

Downshiftaus on elämäntapa. Se liittyy enimmäkseen uraan eli vaihdetaan taloudellisesti hyvä työ pienipalkkaisempaan ja vähemmän stressaavaan, jotta elämä olisi parempaa. Downshiftaus ei kuitenkaan rajoitu vain uramuutoksiin, sitä voidaan soveltaa mihin tahansa yksinkertaistettuun elämään palaamiseen. Downshiftaus pyrkii parantamaan henkistä hyvinvointiasi luopumalla ajatuksesta, että stressi on vain osa elämää. Tällöin onnellisuus kiinnostaa enemmän kuin menestys.

Sisällysluettelo

Kuinka downshiftauksen voi aloittaa?

Miten voi downshiftata pienimuotoisesti?

Kuinka aloittaa downshiftaus?

Aseta elämäntyylisi etusijalle. Haluatko asua maalla, olla velaton vai matkustaa ympäri maailmaa? Kirjoita ylös tavoitteesi ja minkälaisia toimia se sinulta vaatii. Aseta tavoitteesi aina ykköseksi ja ota yksi askel kerrallaan. Saavutat unelmasi kyllä kun olet päättänyt niin. 

Hidasta tarkoituksella ja nauti kaikesta mitä teet. Elä tässä hetkessä äläkä anna mielesi vaeltaa to do -listallesi, etsi tapoja tehdä kaikesta hauskaa. Yhdisty luontoon ja nauti mullasta sormiesi välissä, hiekasta varpaissasi ja auringonpaisteesta kasvoillasi. Ensimmäinen askel on antaa luonnon ihmeiden olla yhteydessä itseesi. Tee puutarhatöitä, ruoki lintuja tai vain seiso ulkona nauttimassa jokaisesta säästä. 

Nauti hiljaisuudesta. Kotisi on turvapaikkasi, sulje televisio ja radio, jotta aivosi saavat lepoa jatkuvasta stimulaatiosta. Koti on paikka, jossa voit rentoutua ja rauhoittua. Pidä siis välillä teknologiavapaita päiviä. Mikäli tekemättömien töiden lista uhkaa näännyttää sinut, jaa työt usealle päivälle. Asioiden järjestyksessä pitäminen luo stressivapaata elämää. 

Opettele sanomaan ei. Ei on yksi sanakirjan yksinkertaisimmista sanoista, mutta usein myös vaikein sana sanoa. Asioiden priorisoiminen ja ei:n sanominen muulle on ainoa tapa pitää hektinen elämä kurissa. Sulje kalenterisi ja pyri pitämään se enemmän tyhjänä kuin täyteen ahdettuna. Kun sinulla on vapaa-aikaa, voit kuunnella lintuja, katsella lasten leikkejä, tehdä kotitekoista ruokaa ja keskustella perheesi kanssa.

Yksi elämän suurimmista vaikeuksista on oppia sanomaan itselleen ei. Materialistisessa maailmassa meidät on saatu uskomaan, että meidän pitää saada kaikki haluamaamme. Useimmissa tapauksissa se johtaa ylikulutukseen asioihin, joita ilman emme usko pärjäävämme. Yksinkertaisesta elämästä löytyy paljon iloa oppimalla päästämään irti ja olemaan tyytyväinen siihen, mitä sinulla on.

Kokemuksia downshiftauksesta

Eräs downshiftauksen suurimmista eduista on, että se auttaa vähentämään stressiä. Jos olet tyytymätön nykyiseen tilanteeseesi ja sinusta tuntuu, että juokset kuin päätön kana, downshiftaus voi olla hyvä vaihtoehto sinulle. Se myös auttaa keskittymään asioihin, jotka ovat itselle todella tärkeitä. Downshiftaamalla joutuu usein tekemään vaikeita päätöksiä siitä, mikä on oman aikansa ja energiansa arvoista. Tämä monesti johtaa tyydyttävämpään ja merkityksellisempään elämään.

Downshiftauksen etu on myös, että se säästää rahaa. Vaihtamalla asunnon pienempään tai hankkiutumalla eroon omaisuudesta, on vähemmän ylläpidettävää tavaraa ja pienemmät kuukausikulut. On mahdollista jopa voida työskennellä vähemmän tunteja ja silti ylläpitää nykyisen elintason. Downshiftaus voi olla loistava tapa parantaa elämänlaatua ilman että pitää ryöstää pankki. Parempi vaihtoehto tälle on opetella tekemään passiivista tuloa affiliate-markkinoinnilla

Downshiftaus ei sovi kaikille, mutta se on ollut monelle loistava tapa vähentää stressiä, säästää rahaa ja keskittyä siihen, mikä on todella tärkeää elämässä. Mikäli harkitset downshiftausta, tutki huolella erilaisia vaihtoehtoja löytääksesi sinulle sopivan strategian. Yhteiskunta yrittää aina houkutella sinut takaisin. On erittäin helppoa sujahtaa takaisin yhteiskuntaan ja valtavirtaan. Jos olet päättänyt, pysy vahvana!

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top