Sivubisnes ideoita – lisätienestien metsästys

Sivubisnes ideoita

Palkkatulojen ohella voi tienata rahaa myös sivubisneksen kautta. Tavoitteena sivubisnestä aloittaessa on, että se tuottaa ylimääräistä rahaa mahdollisimman pienellä aloituspääomalla. Kyllähän jo ylimääräinen 1 000 euroa kuukaudessa kuulostaisi todella hyvältä, eikö vain? Mielummin pienikin ylimääräinen tienesti kuin vaikkapa pikaluotto

Sivubisnes tuo hyötyä muutenkin kuin rahallisesti

Paitsi että se tuo kassaan ylimääräistä rahaa, sivubisnes on antoisaa muutenkin. Siitä on hyötyä eri tavoin, kuten:

Kannattaa miettiä mikä on oma tavoite sivubisneksen suhteen sekä millaisella suunnitelmalla ja strategialla pääsee tuohon tavoitteeseen. Kaikista tärkeintä on kuitenkin alkaa tekemään vaikka ei kokisikaan olevansa vielä valmis. Kaiken parhaiten oppii tekemällä ja yksityiskohtia voidaan hioa matkan varrella. 

Sisällysluettelo

Freelancerin työt

Freelancerinä toimiminen on loistava tapa saada lisätuloja palkkatulojen lisäksi. Kun olet freelancer, voit tehdä harrastuksestasi tuottoisan sivubisneksen. Jos olet hyvä kielissä, voit alkaa tekemään käännöstöitä freelancerina. Tai jos olet loistava valokuvaaja ja osaat lisäksi editoida kuvista taiteellisia mestariteoksia, voit myydä valokuvaus- ja kuvanmuokkauspalveluita. 

On olemassa erilaisia sivustoja freenlacereille, joilla omia palvelujaan voi myydä. Näitä ovat esim. Fiverr ja Upwork. Tai sitten voit hyödyntää sosiaalista mediaa ja tuoda osaamisesti julki siellä. Luonnollisesti freelancer-sivustot ottavat jonkin komission myynnistäsi, mutta siellä on mahdollista saada paljon näkyvyyttä ja sitä kautta myös asiakkaita. Töiden aikatauluttaminen on tärkeää, sillä olet vastuussa toimittaa asiakkaalle hänen tilaamansa palvelu määräpäivään mennessä. 

Opeta oppimasi taito muille

Voit tehdä sivubisneksen opettajana toimimisesta ja tienata näin lisää rahaa. Voit esimerkiksi tehdä verkkokurssin, joka koostuu luennoista. Tai sitten voit myydä valmiit opintopaketit itseopiskeluun. Aluksi opintopaketin luomiseen kuluu suunnittelua ja aikaa, mutta jatkossa sen myyminen tapahtuu lähes itsellään. Mikäli pidät tunteja livenä, se vaatii panostusta, ei toki yhteen tuntiin kerralla tarvitse niin paljoa nähdä vaivaa. 

Tai sitten voit myös alkaa tutoriksi tai tarjota tukiopetusta. Tällöin voit muokata opetuksen oppilaiden mukaan etkä tarvitse valmiita materiaaleja. Markkinoinnin voit hoitaa erilaisissa Facebook-ryhmissä tai koulujen ilmoitustauluilla.  

Kirjoittaminen

yrittäjän tuki

Onko sinulla sana hallussa ja tykkäät kirjoittamisesta? Voisit alkaa tekemään erilaisia kirjoitustöitä esimerkiksi Topcontent-sivustolla. Uuden kirjoittajan tulee antaa ensin näyte kirjoitustaidoistaan, mutta sen jälkeen toimeksiantoja voi saa erilaisten kirjallisten töiden parissa, kuten: 

Sisällöntuotanto

Mikäli olet taitava videokuvaaja ja osaat kirjoittaa ajatuksesi julki tai rakastat erilaisten somekanavien parissa työskentelyä, voisit alkaa tekemään freelancertyötä sisällöntuotannon parissa. Yritykset eivät usein itse ehdi tehdä sisällöntuotantoa sivustoilleen, ja siinä kohtaa sinä voisit astua kuvaan ja ottaa kopin tästä hommasta. 

Konsultin työ

Oletko hankkinut itsellesi sellaista ammattitaitoa, jota voisit hyödyntää tekemällä sivubisnestä konsultoijana? Monilla pienyrittäjillä ei ole resursseja palkata työntekijää ja on melko kallista käyttää suurten konsulttitoimistojen palveluita. Sinä voisit sivutoimisena konsulttina olla yrittäjälle kuin taivaan lahja ja kustannustehokas ratkaisu. 

Perusta sivutoiminen verkkokauppa

Verkkokaupan perustaminen on tänä päivänä melko yksinkertaista. Voisit myydä ensin sivutoimisesti tuotteita ja mikäli bisneksesi ottaa tulta alleen, voit myöhemmin muuttaa sen vaikka kokopäivätoimiseksi työksi. Netissä on paljon kaikenlaisia palveluita verkkokaupan perustamiseen, joten saat oman kaupan pystyyn tuossa tuokiossa. Jos et halua pitää varastoa kotonasi, voit myös harkita drop shipping -kauppaa, jolloin tavarat lähetetään muualta käsin asiakkaille.  

Graafinen suunnittelu

Mikäli olet taitava graafinen suunnittelija, voit alkaa tekemään graafikon töitä sivubisneksenä. Graafikkona voit myydä osaamistasi erilaisille yrityksille, jotka tarvitsevat visuaalista viestintää. Työnkuvaan voivat kuulua erilaiset mainokset, pakkaukset, kyltit, logot tai merkit. 

Kuljetuspalvelut sivubisneksenä

Monet erilaiset kuljetuspalvelut ovat suosittuja tänä päivänä, joten voisit perustaa sivubisneksen vaikkapa Foodora– tai Wolt-kuljettajana. Mikäli sinulla on käytössä auto, voit myös alkaa Uber-kuskiksi. Näissä töissä voit itse päättää työaikasi, joten se antaa vapautta. 

Mitä sivutöissä pitää ottaa huomioon?

Ennen kuin  aloitat sivubisneksesi, sinun tulee selvittää päätyönantajasi kanta sivutöihin. Periaatteessa työntekijä voi tehdä muitakin töitä sivutoimisesti, kunhan ne eivät häiritse päätyötä. Myös kilpailukieltoasiat tulee selvittää, ettet joudu oikeudellisiin vaikeuksiin. Sivubisneksessä pitää ottaa myös huomioon verotusasiat ja oma jaksaminen, ettet näännytä itseäsi kahden työn parissa.  

Kevytyrittäjyys ja sivubisnes

Sivubisneksen tekeminen on vaivatonta oman yrityksen kautta. Usein et tarvitse edes lainaa yritykselle, mikäli toimintasi on pienimuotoista ja digitaalista. Mikäli et halua perustaa omaa yritystä, kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto. 

Kevytyrittäjyydessä toimit kuten yrittäjä, mutta olet palkkionsaaja. Kun toimit kevytyrittäjänä, etsit itse itsellesi asiakkaat, teet työt ja maksat työhön liittyvät laskut. Laskutuksen ja kirjanpidon hoitaa puolestasi palveluyritys, kuten esimerkiksi Ukko.fi, Omapaja tai Eezy

Kevytyrittäjyys on myös asiakkaallesi vaivatonta, sillä ei tarvitse miettiä verokorttiasioita, vaan lasku tulee yritykseltä yritykselle. Sinä hoidat vain oman palkanmaksun palveluyrityksen kanssa oman veroprosenttisi mukaisesti. Laskutuspalveluiden hinnoittelu perustuu tiettyyn prosenttimaksuun, joka on useimmiten 1–5 % luokkaa. 

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top