5 yleistä yrityslainan hakemiseen liittyvää virhettä – vältä nämä sudenkuopat

Yrityslainan hakeminen

Hyvin harvat yritykset tässä maailmassa ovat sellaisia, että ne pärjäisivät ikuisesti vain omilla varoillaan. Ennemmin tai myöhemmin vastaan tulee mitä todennäköisimmin se tilanne, että yrityslainan hakeminen voi olla järkevää.

Yrityslainasta on moneksi. Sen avulla voi esimerkiksi saada yritystoimintaa aluilleen, kasvattaa yrityksen toimintaa, palkata lisää työntekijöitä tai hankkia lisää laitteita. Vaikka lainalla on omat vahvuutensa, ei sitä kuitenkaan kannata lähteä hakemaan ihan sokkona, olipa kyseessä nettikasino tai mikä tahansa muu yritys.

Yrityslainan hakeminen on loppujen lopuksi iso päätös ja sen hakemiseen kannattaa varata hyvä määrä aikaa. Tällöin voi varmistua siitä, että lainasta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti. Vaikka lainan hakeminen tehtäisiinkin kaikessa rauhassa, ei se silti onnistu aina mutkitta.

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät virheet ja sudenkuopat, jotka liittyvät yrityslainan hakemiseen.

Miksi yritykset hakevat lainaa?

Etenkin useat pienyritykset haluavat pysyä erossa lainoista, koska ne pelkäävät sen mukana tulevia vastuita ja maksuja. Kenties suurin syy epävarmuuteen on siinä, ettei olla varmoja omasta takaisinmaksukyvystä.

Hyvin harvassa ovat kuitenkin ne yritykset, jotka voivat kasvattaa liiketoimintaansa pelkästään omalla pääomalla. Kasvu on tällöin todella hidasta tai se voi jopa estää kasvun kokonaan.

Sisällysluettelo

Vältä nämä 5 virhettä yrityslainaa hakiessa

1) Yrityslainan hakeminen liian myöhään kassanhallinnan ongelmien takia

laina rahaa

Yrityksen kassanhallinnalla tarkoitetaan sitä, että yrittäjä on tietoinen siitä, kuinka paljon kassasta lähtee ja kuinka paljon sinne tulee rahaa.

Tällä on iso merkitys yrityslainan hakemisen kannalta, koska yrittäjän pitää tehdä kassavirtaennuste hakua varten. Se on arvio siitä, mistä yritykseen tulee rahaa ja miten ja mihin se käytetään.

Toinen yrityslainan haun kannalta tärkeä tunnusluku on rahoitustulos. Se käytännössä kertoo yrityksen valmiuksista suoriutua lainan takaisinmaksusta.

Jos kassanhallinnassa on puutteita, on yrittäjän haastava tietää, milloin yritys ylipäätään tarvitsee lisärahoitusta. Mikäli lisärahan tarpeeseen havahtuu liian myöhään, voi olla, että lainaa ei enää tipu tuosta vain.

2) Lainaa ei haeta, koska omaa kasvupotentiaalia ei tunnisteta

Jotta yritystoiminta voi kasvaa, täytyy sen pystyä rahoittamaan kasvun edellyttämät investoinnit. Valitettavasti vain hyvin pieni osa yrityksistä voi rahoittaa ne pelkästään omalla liikevoitolla. Näin ollen useimmat tarvitsevat kasvuunsa lisärahoitusta ja siinä yrityslaina on hyvä vaihtoehto.

Suomessa yritykset eivät kovinkaan usein halua lähteä kasvamaan raketin lailla, koska kasvuun liittyy aina riskejä. Täytyy toki muistaa, että myös kasvuun pyrkimättömyydessä on omat riskinsä. Miten muka?

Ne yritykset, jotka eivä pyri kasvamaan, saattavat hyvinkin jäädä niiden kilpailijoiden jalkoihin, jotka osaavat hyödyntää paremmin oman kasvupotentiaalinsa.

3) Tärkeimpien tunnuslukujen puutteellisuus

Yrittäjän on tärkeää olla perillä yrityksensä tärkeimmistä tunnusluvuista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yrittäjän olisi hyvä tutustua yrityksensä tilinpäätökseen. Lainan saaminen on nimittäin paljon vaikeampaa, jos eteenpäin annetut tiedot ovat puutteelliset.

Eniten luotonantajia kiinnostavat käyttökate, rahoitussuunnitelma sekä ROI (return of investment).

4) Aloittava yrittäjä ja lainan hakematta jättäminen

Yrityksen perustaminen on helppoa ja halpaa tänä päivänä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että itse yritystoiminnan aloittaminen lähtisi liikkelle kuin vettä vain. Riippuen yrityksestä voi hyvinkin olla, että alkuun pääseminen vaatii investointeja.

Aloittavalla yrityksellä on hyvä varata riittävä määrä rahaa oman toimintansa starttaamiseen. Niitä voi nimittäin tarvita esimerkiksi henkilöstön palkkaamiseen, hankintoihin tai toiminnan laajentamiseen.

Täytyy toki muistaa, että yrittäjä itse tarvitsee myös rahaa omaan elämiseen. Näin ollen yrityslaina voi nousta uusien yritysten kohdalla elintärkeäksi silloin, kun yritystoiminta ei vielä ole voitollista.

5) Yrityslaina jätetään kilpailuttamatta

Yrityslaina voi olla hyvä keino yritystoiminnan ja kasvun rahoittamiseen, mutta suinkaan kaikki lainat eivät ole yhtä hyviä keskenään. Yksi yrittäjien isoimmista virheistä on se, että laina jätetään kokonaan kilpailuttamatta.

Tänä päivänä lainojen kuluissa voi olla merkittävä eroja ja yrityslainaan liittyvä korko voi olla kaikkea 15-86 prosentin väliltä.

Lainojen kanssa pitää olla tarkkana, sillä monet rahoituslaitokset mainostavat omia yrityslainojaan korottomina. Näissä tilanteissa todellinen vuosikorko voikin olla suoranainen šokki.

Yrityslainaan liittyvään korkoon vaikuttaa moni tekijä ja myöskin toimialalla on merkitystä. Yrityslainaa ei siis kannata ikinä jättää kilpailuttamatta, koska jopa pikavippikin voi näyttäytyä edullisena vaihtoehtona joihinkin luotonantajiin peilaten.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top