Kuluttajansuojalaki autokauppa tilanteessa – nämä sinun tulee tietää

kuluttajansuojalaki autokauppa

Kuluttajansuojalaki autokauppaa tehdessä pätee ainoastaan kuluttajan ja yrityksen välillä tehdyissä kaupoissa. Tällöin kyseessä on kuluttajakauppa. Sekä uusien että käytettyjen autojen kaupat ovat lain piirissä. Yksityishenkilöiden välinen autokauppa ei siis kuulu kuluttajansuojalakiin vaan kauppalakiin. 

Virhevastuu autokaupassa

Sisällysluettelo

Milloin käytetyssä autossa katsotaan olevan virhe?

Käytetyssä autossa kaikki viat eivät ole virheitä vaan ostamaasi käytettyyn autoon voi tulla ostotapahtuman jälkeen maksettavaksi jääviä vikoja. Kun kyseessä ovat auton tavanomaisesta kulumisesta johtuvat viat, myyjän ei yleensä tarvitse osallistua niiden korjauskustannuksiin, vaan ne kuuluvat käytetyn auton takuu piiriin. Mikäli auto on ostettu autoliikkeestä, ongelmatilanteissa voidaan olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Iskikö 40 asteen autokuume? Löydä täältä halvin autolaina

Korjaaminen on käytetyn auton virheen ensisijainen hyvityskeino

Myyjällä on oikeus todeta virhe ja korjata vika. Lisäksi korjaus tulee suorittaa kohtuullisen ajan kuluessa, ilman että tavaran arvo alenee tai ostajalle aiheutuu huomattavaa haittaa. Kuluttajansuoja autokauppa asioissa pitää sisällään paljon erilaisia kohtia.   

Mikäli myyjä kiistää vastuunsa eikä suostu selvittämään vikaa, sinulla on vastuu virheen osoittamisesta. Sinun tulee hankkia vikadiagnoosi ja korjauskustannusarvio, jos haluat asian etenevän. Vian selvittyä on hyvä olla yhteydessä myyjään ja neuvotella virheen korjaamisesta tai hyvityksestä. 

Autokaupan purkaminen

Käytetyn auton kaupan purku tulee kysymykseen, mikäli ostettuun autoon tulee jokin sellainen vika, joka estää autolla ajamisen tai katsastuksen eikä vikaa korjata autoliikkeen toimesta ilmaiseksi. Jos vika on havaittu vuoden sisällä kauppojen teosta, ostajan vastuulla on ilmoittaa autoliikkeelle viasta ja liike selvittää sitten, onko autossa ollut kyseinen vika jo myyntihetkellä. 

Virhe ei ole vähäinen, mikäli se estää ajamisen tai katsastuksen. Vähäiseksi virheeksi katsotaan vaikkapa maalipinnassa oleva naarmu, jota ostaja ei ole ostohetkellä huomannut. Autokaupan kuluttajansuojalaki sanoo siis, että autoliikkeen vastuu käytettyjen autojen kaupassa on melko ankara. Kaupan purkaminen tulee aina kysymykseen, mikäli virhettä ei korjata ilman kuluja nopealla aikataululla. 

Kuluttajansuojalaki muuttui 2022

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top