Opi ymmärtämään hyvän ja huonon velan ero

hyvän ja huonon velan ero

Veloilla voi olla ihmisen elämään monenlaisia vaikutuksia – positiivisia tai negatiivisia. Tällä sivulla kerromme esimerkkejä huonoista ja hyvistä veloista. Lisäksi kerromme, kuinka opit erottamaan nämä toisistaan.

Monelle on jo pienestä pitäen opetettu, että velkoihin kannattaa aina suhtautua varauksella. Niiden kanssa tulisi olla varovainen. Moni ei kuitenkaan pystyisi ostaa taloa tai opiskella ilman velkaa.

Veloilla voi olla joko myönteisiä tai kielteisiä vaikutuksia elämään, riippuen siitä, mihin sitä käytetään. On tärkeää osata erottaa hyvä ja huono velka toisistaan. Alla näet muutamia esimerkkejä molemmista.

Mieti, miten käytät velkaa

Luoton fiksu käyttäminen on sitä, että käytät rahaa johonkin sellaiseen, joka kasvattaa nettovarallisuuttasi pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi talon omistaminen on pitkäaikainen sijoitus, joka tuottaa konkreettisesti taloudellista omaisuutta, jonka voit myöhemmin muuttaa rahaksi joko myymällä tai vuokraamalla.

Hyvä velka ei kuitenkaan aina tarkoita aineellista omaisuutta. Jos mietitään esimerkiksi korkea-asteen koulutusta varten otettua lainaa, voidaan tällaista pitää niinsanottuna hyvänä velkana. Sen ansiosta nimittäin voit saada mahdollisuuden korkeampiin ansioihin ja tätä kautta voit tienata alkuperäiset menosi takaisin.

Sisällysluettelo

Takaisin maksaminen

Vaikka takaisinmaksu kuulostaakin aivan itsestäänselvältä, on se kuitenkin hyvin oleellinen osa velkaa. Luottokortin erämaksujen kanssa voi hyvin elää aivan normaalisti ja mukavastikin, mikäli vain talous on riittävä erien maksuun.

Nykypäivän elintasokriisi on ajanut monet hankkimaan itselleen velkaa esimerkiksi luottokortin muodossa. Monelle luottokortin hakeminen onkin ollut epätoivoinen keino toimeentulon takaamiseksi. Kuitenkin, mitä pidempään luottoa on itsellä ollut, saattaa ajatus luotosta muuttua pikkuhiljaa rennommaksi ja kynnys ottaa lisää luottoa kasvaa. Velkaantuminen saattaakin alkaa tuntua luontevalta, joka johtaa piittamattomuuteen siitä, miten nopeasti velkakierteeseen voikaan joutua.

Luotto kannattaa pyrkiä maksamaan pois aina nopeasti. Näin suhtautuminen luottoihin pysyy todennäköisimmin asiallisena ja hallinnassa. Näin esimerkiksi pystyt järkevästi tiedostamaan, että esimerkiksi nettikasino NetBet tai muut pelisivustot eivät koskaan ole velan ottamisen peruste.

Kokonaisvelan määrä

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä suurempi tarjottu luotto on, sitä todennäköisimmin kyseessä on niinsanotusti hyvä laina. Tämä pätee usein esimerkiksi asunto- ja yrityslainoihin. Suuren velkojen suhteen kannattaa kuitenkin aina noudattaa varovaisuutta ja selvittää siihen liittyvät ehdot. Jos itsestä siltä tuntuu, on hyvä idea kysyä neuvoa ammattilaiselta.

Jos päätät kuitenkin ottaa lyhytaikaisen lainan, on hyvä tietää, että kyseessä voi olla niinsanottu huono velka. Lyhytaikaisissa veloissa on nimittäin usein korkeat korot ja erät. Tällainen laina voi kuitenkin tulla tarpeeseen hätätilanteessa. Mietitään vaikka tilannetta, että autosi hajoaa, mutta tarvitset sitä töihin kulkemiseen. Niinpä lainan ottaminen auton korjaamista varten pitää sinut työllistettynä, joka taas on tärkeää talouden kannalta pitkällä aikavälillä.

Vinkkejä ja esimerkkejä hyvistä ja huonoista veloista

Pikaluottojen huonot puolet​

Lyhyesti sanottuna velka on hyvä, jos se lisää nettovarallisuuttasi tai auttaa sinua kehittymään taloudellisesti. Velka on huono, jos se haittaa taloudellista kehittymistäsi tai johtaa taloutesi huonompaan jamaan.

Hyvä velka on siis mahdollista tunnistaa. Hyviä velkoja ovat esimerkiksi joukkovelkakirjalaina, jolla ostat talon taikka laina, jonka avulla pystyt parantamaan uranäkymääsi. Muistathan, että on oleellista pystyä maksamaan lyhennykset.

Pienemmät lainat voivat toimia arjen hätätilanteissa. Niiden avulla elintason ei tarvitse laskea esimerkiksi auton hajoamisen tai kodinkoneen rikkoutumisen sattuessa.

Huono velka on sellainen, joka rasittaa talouttasi. Tällaiset lainat eivät tuo minkäänlaista lisäarvoa pitkällä aikavälillä eikä niistä ole taloudellista hyötyä. Päinvastoin. Osa saattaa käyttää niinsanottua huonoa lainaa epäolennaisiin hankintoihin, kuten design-vaatteisiin, luksuslomiin tai muunlaisiin ostoihin.

Vaikka lainan ottamisen syy olisi hyvä, ei sitä varten tarjottu laina ole välttämättä sitä. Laina ei ole silloin hyvä, jos sen ehdot eivät sovi sinulle tai jos et pysty maksamaan sen lyhennyksiä. Velka on aina huono, mikäli siitä tuntuu koituvan vain vaikeuksia etkä pysty maksamaan sen lyhennyksiä.

Mieti näitä, ennen kuin haet luottoa

Kun harkitset luoton ottamista, kannattaa aina pitää mielessä muutama asia. Vältä sellaisia luottoja, jotka voivat johtaa taloutesi huonompaan tilanteeseen. Hyvän luoton tarkoituksena ei ole se, että joudut käyttämään säästöjäsi arjen asioihin, kuten ruokaan ja asumiseen. Niinpä luoton ei pitäisi koskaan heikentää talouttasi siten, että joudut koskemaan säästämiisi varoihin pärjätäksesi arjessa.

Varmista aina, että pystyt todella maksamaan luoton kaikkine korkoineen. Velka kannattaa maksaa aina pois mahdollisimman pikaisella aikataululla. Huonon luoton ottaminen saattaa riskeerata luottotiedot.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top