Mistä saada pieni yrityslaina?

pieni yrityslaina

Pieni yrityslaina on yritykselle myönnettävä väliaikainen yrityksen ulkopuolinen rahoitus, jonka tarkoitus on edistää yrityksen liiketoimintaa. Yleensä pienen yrityslainan summa on joitakin tuhansia euroja. Pienellä yrityslainalla ei ole tarkasti määriteltyä eurosummaa, ja rahoituksen ehdotkin ovat samat kuin yleisillä yrityslainojen ehdoilla. 

Kun yritys tarvitsee käteistä liiketoiminnan jatkamiseen, ei ole aina mahdollista käyttää omaa pääomaa ja näin riskeerata yrityksen joutumisen tulevaisuudessa talouskriisiin. Tällöin pieni yrityslaina saattaa olla parempi vaihtoehto. Pankit ovat hieman nihkeitä myöntämään pientä yrityslainaa, joten vaihtoehdoksi jäävät muut yritysrahoitusta myöntävät toimijat.  

Mikä on pieni yrityslaina?

Pieni yrityslaina on yleensä n. 10 000–50 000 euron lainasumma, joka maksetaan takaisin 3–32 kuukauden kuluessa. Toisinaan yrittäjät aliarvioivat pääoman tarpeen ja lainaavat rahaa vain selvitäkseen seuraavasta viikosta tai kuukaudesta. Tällöin on todennäköistä, että yrittäjä on pian jälleen tilanteessa, jossa uutta lainaa pitää hakea.

Kannattaa olla realistinen arvioidessaan yrityksen pääomatarpeita, ja samalla varmistaa, että pyytää rahoitusta riittävästi. Mikäli huomaa lainanneensa enemmän kuin tarvitseekaan, voi tiedustella lainanantajalta, voisiko mahdollisesti tehdä isompia lyhennyksiä. Vaihtoehtona on myös hakea yritykselle yritysluotto

Sisällysluettelo

Mitä pienen yrityslainan saamiseksi vaaditaan?

Yrityksen tulee täyttää tietyt vaatimukset, vaikka haettaisiinkin vain pientä yrityslainaa. Näiden vaatimusten tarkoitus on se, että lainanantaja voisi tehdä objektiivisen riskiarvion ja selvittää, onko yrityslainan myöntäminen kannattavaa vai ei. 

Yrityslainan ehdot voivat hieman vaihdella paitsi lainanmyöntäjästä, mutta myös yrityksen taloudellisista edellytyksistä riippuen. 

laina rahaa

Mistä voi hakea pientä yrityslainaa?

Tänä päivänä on olemassa paljon pankkeja ja lainanantajia, jotka tarjoavat pieniä yrityslainoja. Rahan lainaaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa, kiitos digitalisaation.  Hakuprosessi voidaan tehdä netissä ja maksu tapahtuu yleensä samana päivänä kun hakemus jätetään.

Ennen pankki oli ainoa vaihtoehto yrityksille, jotka olivat yrityslainojen tarpeessa. Kuitenkin pankeilla oli usein monimutkaiset ja pitkät luottoprosessit, jotka pidensivät lainan hyväksymisaikaa ja sen maksamista. Lisäksi oli myös melko harvinaista, että pienille yrityksille myönnettiin yrityslainoja.

Onneksi luottolaitosten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Nykyään on olemassa monia pienempiä lainanantajia, joiden toiminnan pääpaino on nimenomaan yritysrahoituksessa. Ne tarjoavatkin yrityksille joustavia ja nopeita kokonaisratkaisuja. Hakemuksen voi täyttää suoraan verkossa ja vastauksenkin saa yleensä sähköpostiin jo tunnin kuluessa. Koko prosessi on turvallinen, yksinkertainen ja nopea. Vähän kuin pikalaina yritykselle.

Sijoittajat voivat toimia yritystoiminnan rahoittajina

Inflaatio

Yritys voi myös hankkia rahoitusta pääomasijoittajilta. Nämä sijoittajat voivat olla yrityksiä, yksityishenkilöitä tai rahastoja. Pääomasijoittaja, jota monesti kutsutaan myös enkelisijoittajaksi, sijoittaa omaa pääomaansa yritykseen, ja saa monesti vastineeksi merkittävän määrän yhtiön osakkeita.

Pääomasijoittaja toivoo, että yrityksen arvo nousee voimakkaasti. Yleensä hän antaa yrityksen käyttöön oman osaamisensa ja verkostonsa ja voi osallistua myös yhtiön liiketoiminnan suunnitteluun tai päätöksentekoon. 

Miksi yritys yleensä hakee pientä yrityslainaa?

Yleensä vakuudetonta yrityslainaa haetaan joko äkillisiin kuluihin tai kun yritys on  kasvuvaiheessa, eikä kassavirta vielä pysy kasvun perässä. Yrityslainan tarkoituksena on tukea ja edistää yrityksen liiketoimintaa. Käyttökohde vaihtelee riippuen siitä, millä toimialalla yritys toimii ja mitkä ovat sen tavoitteet. Pankit eivät mielellään rahoita uusia yrityksiä, joten tällöin pieni yrityslaina tulee kyseeseen. 

Pieniä yrityslainoja käytetään usein myös täydentämään pankista otettuja isompia vakuudellisia yrityslainoja. Tällöin suurin osa rahoituksesta on edullisempaa pankkilainaa ja puuttuva osuus voidaan täydentää nopeasti takaisin maksettavalla korkeakorkoisemmalla lainalla.

Pienen yrityslainan hakeminen saattaa olla hyvä vaihtoehto erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, kun pääomalle on kiireellinen tarve. Monilla toimialoilla asiakkaille voidaan myöntää pitkiä maksuaikoja, joten rahaa ei tule nopeasti kassaan. 

Yrityslainan hakeminen on riskitöntä, sillä lainatarjoukset voidaan pyytää netissä tehtävillä hakemuksilla monesta eri paikasta ja sen jälkeen vertailla saamansa tarjoukset. Mikäli lainalle ei tarjota tarpeeksi edullista korkoa, yrityslainan voi vain jättää ottamatta, eikä tästä aiheudu yritykselle mitään ylimääräisiä kuluja. 

Lainatarjousta arvioidessa kannattaa toki sisäistää, että erityisesti vakuudettoman yrityslainan myöntäjälle toiminta on kannattavaa bisnestä. Elleivät he tekisi suuria voittoja lainaamalla lainan hakijoille rahaa, ei heidän kannattaisi rahaa tarjotessaan ottaa riskiä. 

Erityisesti toiminimi yrittäjän tulee huomioida, että hän vastaa yrityksen veloista kaikella omaisuudellaan. Lainaraha pitää siis olla maksettavissa takaisin siinä ajassa, jolta olet valmis maksamaan rahan lainaamisesta korkoa.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top