Miten nopeasti maksut siirtyvät pankista toiseen?

Verkkopankki

Sisällysluettelo

Kun teet tilisiirron toiselle tilille, se saattaa näkyä vastaanottajan tilillä saman tien, mutta se voi myös olla nähtävissä vasta myöhemmin. Maksun siirtymiseen vaikuttaa vaikkapa se kellonaika, koska siirto on suoritettu ja onko vastaanottajan tili suomalaisessa vai ulkomaisessa pankissa. 

On myös olemassa monia eri tapoja, joilla voit maksaa ostoksesi verkkokaupassa helposti ja turvallisesti. Tällaisia tapoja ovat esimerkiksi luottokortti (Visa, Mastercard ja American Express), verkkopankin kautta maksu, PayPal, Amazon Pay, tilisiirto ja MobilePay.  Kaikista nopeimmat maksutavat ovat MobilePay ja verkkopankin kautta maksaminen. 

Mitä maksaminen on?

Maksaminen on rahan siirtoa osapuolelta toiselle ja se onkin kaiken taloudellisen toiminnan keskeinen tekijä. Koska talous digitalisoituu koko ajan huimaa vauhtia, myös maksamisen tulee kehittyä samassa tahdissa. Verkkokauppa kasvaa jatkuvasti ja mobiiliteknologia kehittyy niin että hyvä kun perässä pysyy, joten erilaisia maksusovelluksia putkahtelee saataville lähes koko ajan. Luultavasti tällainen kehitys jatkuu edelleen lähitulevaisuudessakin. 

Vaikka tällaisia erilaisia maksusovelluksia tuleekin kuluttajien käyttöön koko ajan, maksaminen niiden kautta perustuu hyvin pitkälti korttimaksuun. Suomessa kaikista valittavista sähköisistä maksutavoista käytetäänkin eniten tilisiirtoa ja korttimaksua. 

Maksun välittäminen

Kun pankki saa maksutoimeksiannon, sillä on useita tapoja välittää maksu maksajan pankilta saajan pankille. Jos maksajan ja saajan tilit ovat molemmat samassa pankissa, maksu välittyy tällöin pankin sisäisenä kirjauksena ja maksu näkyy saajan tilillä välittömästi. Jos taas maksajan ja maksun saajan tilit ovat eri pankeissa, maksu välittyy joko kirjeenvaihtajapankkiverkoston avulla ti maksujärjestelmien kautta pankista toiseen. 

Tilisiirron näkyminen saajan tilillä riippuu myös maksun vahvistamisajankohdasta. Esimerkiksi S-Pankilla maksun välittäminen tapahtuu niin, että jos se on vahvistettu ennen klo 16.30, se näkyy vastaanottajalla samana päivänä. Nordealla maksu taas välittyy saajalle pääosin saman päivän aikana, mikäli maksu on suoritettu ennen kello 14. Tämä koskee niin henkilö- kuin yritysasiakkaidenkin maksuja. Viikonlopun aikana tai arkipyhänä tehdyt maksut välitetään muihin pankkeihin vasta seuraavana pankkipäivänä.

Ulkomaan tilisiirron välittäminen tilille

Ulkomaan tilisiirtoina välitetään euromääräiset tilisiirrot SEPA-alueen ulkopuolelle ja kaikki sellaiset tilisiirrot, jotka välitetään jossain muussa valuutassa kuin euroissa. SEPA-alueen ulkopuolelle tehtävien maksujen tilisiirrosta voidaan periä palvelumaksu, mutta SEPA-maihin menevistä maksuista ei yleensä peritä lainkaan palvelumaksua. EU-alueen sisällä rahaliikenne toimii erittäin sujuvasti.

Esimerkiksi Nordealla tämä tapahtuu niin, että jos teet tilisiirron muussa valuutassa kuin euroissa ennen kello 15.30, maksu näkyy vastaanottajalla yleensä 2–5 arkipäivän aikana. On toki mahdollista, että maksun vastaanottajalle siirtymisessä voi kulua kauemminkin. Tähän vaikuttaa ainakin se, mihin maahan maksu välitetään sekä maksua välittävien pankkien aikataulut ja käytännöt.

Tilisiirto välittyy eurooppalaisen pankkiin aivan yhtä nopeasti kuin toiseen suomalaiseen pankkiin. Voit suorittaa tilisiirron aina samalla tavalla riippumatta siitä, onko se menossa suomalaiselle tilille tai muualle Eurooppaan. Tilisiirron määrä siirretään täysimääräisenä saajan tilille ja hinnoittelu on samanlainen kuin kotimaan maksussakin.

ETA-maihin tilisiirtoja maksettaessa maksaja sekä vastaanottaja vastaavat kumpikin oman pankkinsa kuluista eli jakavat kulut keskenään. Tämä tapa onkin erittäin suositeltava ulkomaanmaksuja tehdessä. Kun suoritetaan maksuja muualle kuin ETA-maihin niin voi valita, että maksaa itse kaikki tilisiirrosta aiheutuvat kulut. Näin voidaan varmistaa, että maksunsaaja saa maksun täysimääräisenä.

Miten tilisiirtoja tehdään?

Tilisiirtoja ja maksuja voidaan tehdä useilla eri tavoilla, kuten verkkopankissa, maksuautomaatilla tai pankissa. Tilisiirtoon tarvitaan saajan IBAN-muotoinen tilinumero. IBAN tulee sanoista International Bank Account Number. Tilisiirto välitetään aina kotimaan maksun hinnalla.

Tilisiirron käyttökohteet

Tilisiirto toimii erinomaisesti vaikkapa sähkö- tai puhelinlaskun maksamiseen. Me suomalaiset käytämme ahkerasti tilisiirtoja arjen raha-asioiden hoitamisessa. Niin yritykset kuin yksityishenkilötkin käyttävät tilisiirtoja mm. lainanmaksuihin, laskuihin, ostoksiin ja vakuutusmaksuihin. Tilisiirto on näppärä tapa myös lainanlyhennyksessä.

Suomessa tilisiirrot ovatkin ihan heittämällä suosituin laskujen maksutapa juuri niiden nopeuden ja helppokäyttöisyyden takia.

Aina tilisiirto ei ole paras vaihtoehto

Verkkokauppaostoksia maksettaessa tilisiirto ei välttämättä ole kaikkein parhain vaihtoehto. Mikäli jotain ongelmia tulee kuljetuksen aikana tai yritys menee jopa konkurssiin ennen kuin tilaus on perillä, tilisiirrolla tehtyjä maksuja saattaa olla vaikea saada takaisin. Verkkokaupoissa maksaessa kannattaakin aina käyttää luottokorttia, sillä tällöin voi vaatia korvauksia luottoyhtiöltä mahdollisten ongelmatilanteiden tullessa eteen.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top