Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi – toimi näin

Luottotietojen tarkistaminen

Luottotiedot ovat tärkeässä asemassa monen asian suhteen. Jos sinulle on kertynyt maksuhäiriömerkintöjä, tästä aiheutuu hankaluuksia esimerkiksi kun olet vuokraamassa asuntoa tai hankkimassa puhelinliittymää sekä vakuutuksia. Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa siis monellakin eri tavalla yhteiskunnassa toimimiseen. Maksuhäiriömerkintöjen kanssa on vaikeaa saada kulutusluottoja ja varsinkaan asuntolainaa. 

Jos et tiedä, millaiset luottotietosi ovat, tarkistamalla luottotiedot saat selville mahdolliset maksuhäiriömerkinnät. Ja mikä parasta, voit tehdä sen täysin ilmaiseksi. Joten jatka artikkelin lukemista, niin kerromme ohjeet veloituksettomaan tarkistukseen. 

Luottotiedot voi tarkistaa netissä veloituksetta

Lain mukaan voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa. Suomessa luottorekisterin ylläpitäjinä toimivat tällä hetkellä Asiakastieto Oy sekä Bisnode Oy. Kuka vain ei siis voi toimia luottotietojen ylläpitäjänä vaan se on luvanvaraista toimintaa. 

Jos haluat tarkistaa omat luottotietosi useammin kuin kerran vuodessa, palvelu on tällöin maksullista. Asiakastieto veloittaa 19,95 € ja Bisnoden hinta on 9,90 €. Näistä kahdesta edullisempi vaihtoehto on siis Bisnode. Nämä molemmat luottotietorekisteriä yläpitävät yritykset ovat yksityisiä, eli niiden on tarkoitus tuottaa voittoa. Tämän vuoksi niiden palvelut ovat maksullisia. 

Kannattaa myös huomioida, että kaikki maksuhäiriömerkinnät eivät ehkä näy kummassakin rekisterissä samanaikaisesti, joten kannattaa varmuuden vuoksi tarkistaa luottotiedot molemmista rekistereistä. Nettikasinoiden ilmaiskierroksien pariin voi kuitenkin hakeutua maksuhäiriömerkinnöistä huolimatta. 

Sisällysluettelo

Miten luottotietojen tarkistus tapahtuu?

Luottotietojen tarkistus

Omat luottotietonsa voi tarkistaa joko sähköisesti tai kirjallisen pyynnön lähettämällä. Mikäli on jo tarkistanut tietonsa kerran viimeisen vuoden aikana eikä halua maksaa tästä palvelusta, voi myös kilpailuttaa lainoja. Tämä on ilmaista ja hakemus lähetetään useille pankeille ja rahoituslaitoksille, jotka sitten tekevät lainatarjouksen. Mikäli et tämän tehtyäsi saa yhtään lainatarjousta, todennäköisesti luottotiedoissasi on jokin merkintä. Jos saat lainatarjouksia, sinun ei tarvitse hyväksyä niistä yhtäkään. 

Mitä luottotietoraportista ilmenee?

Voiko lainaa saada ilman luottotietoja?

Kovin mielellään eivät rahoituslaitokset ja pankit myönnä lainaa luottotiedottomalle, koska tällöin lainan takaisinmaksusta ei ole täyttä varmuutta. Kun haet netistä vakuudetonta lainaa, pankit ja rahoituslaitokset tarkistavat luottotiedot automaattisesti, joten maksuhäiriömerkinnän myötä lainapäätös on aina hylätty, vaikka taloudellinen tilanteesi olisikin tällä hetkellä hyvä. 

Lainaa voi kuitenkin saada maksuhäiriöstä huolimatta, jos on tarjota lainalle tarpeeksi hyvät vakuudet tai luotettavat takaajat sekä lainantarjoaja katsoo taloudellisen tilanteesi mahdollistavan lainan takaisinmaksun. Täysin varmaa tämä ei ole, asuntolainaa on todella vaikea saada, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkinnät ovat yleisiä

Suomessa on noin 400 000 ihmistä, joilla on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä. Merkintä vaikeuttaa elämää pitkään, vaikka se olisikin aiheutunut jonkin inhimillisen unohduksen tai vaikka sairastumisen vuoksi. Toisinaan merkintä syntyy, jos on ollut toisen henkilön velan takaajana, ja tämä ei olekaan lainaansa maksanut.  Monesti maksuhäiriömerkintä kuitenkin syntyy, kun on otettu kulutusluottoa, vaikka siihen ei olisikaan ollut varaa. Lisäksi merkinnät kasaantuvat monesti samoille henkilöille. 

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää

Maksuhäiriömerkintä aiheuttaa monenlaisia käytännön ongelmia, kuten vuokra-asunnon saamisen vaikeutuminen. Etenkin yksityiset vuokranantajat pitävät tärkeimpänä kriteerinään puhtaita luottotietoja. Myös omistusasunnon saaminen on lähes mahdotonta, samoin vakuutusten. 

Puhelinliittymä on hankala saada ja usein ainoa vaihtoehto onkin Prepaid-liittymä. Kulutusluottojen ja luottokortin saaminen on myös lähes mahdoton tehtävä. Maksuhäiriömerkintä aiheuttaa myös esteitä työelämään, sillä etenkin työpaikat, joissa ollaan tekemisissä rahan kanssa, eivät palkkaa maksuhäiriömerkinnän omaavia henkilöitä. Myös yrityksen rahoitus vaikeutuu, jos yrittäjällä itsellään on maksuhäiriömerkintöjä. 

Puhumattakaan kaikista ikävistä tunteista, joiden kanssa maksuhäiriömerkinnän saanut henkilö joutuu painimaan. Näitä ovat mm. epäonnistumisen tunne, häpeä, syyllisyys, huonommuus, näköalattomuus ja epävarmuus tulevaisuudesta. On vaikeaa suunnitella elämää eteenpäin kun on maksuhäiriömerkintä ja yhteiskunnan sekä muiden ihmisten tuomitseva asenne ei varsinaisesti auta asiaa. 

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top