Nokkela nappaa edullisen lainan vertailemalla

Vertaile lainat

Eniten lainan hintaan vaikuttaa luonnollisesti lainan korko, joka on erottamaton osa lainaa. Korko koostuu viitekorosta sekä rahoitusyhtiön veloittamasta marginaalista. Ole tarkkana kun vertailet eri lainojen korkoja, sillä usein lainoja mainostetaan pelkästään edullisella nimelliskorolla. Tämä ei kuitenkaan kata yksistään kaikkia lainan kustannuksia. Nimelliskorko on kyllä yksinään lainan koron suuruus, mutta siitä ei ilmene kaikkia niitä muita kuluja, jotka lainaan lisätään. 

Toinen korko, joka lainaan liittyy, on lainan todellinen vuosikorko. Tämä on se, joka ilmaisee lainan koron kaikkine siihen liittyvine lisäkuluineen. Kun vertailet lainoja, kiinnitä erityisesti huomiota mielummin todelliseen vuosikorkoon eikä niinkään nimelliskorkoon. Näin pystyt paremmin muodostamaan tarkemmin kokonaiskuvan lainan koroista ja saat selville, onko laina loppujen lopuksi edullinen vai ei. Kun vertailet lainoja, saat tietää molempien korkojen tarkat tiedot, joten edullisen lainan löytäminen on paljon helpompaa. 

Toki lainan edullisuuteen vaikuttaa myös itse lainasumma sekä sen takaisinmaksuaika. Ja lainan hintaan vaikuttaa myös sekin, jos haet sitä yhdessä jonkun toisen henkilön kanssa. Yhteishakija voi olla joku läheinen henkilö, hänen ei tarvitse olla aviopuoliso eikä edes asua samassa osoitteessa päähakijan kanssa.

Haettaessa lainaa yhteishakijan kanssa yhdessä, voit saada jopa suuremman lainasumman pienemmällä korolla kuin jos hakisit sitä yksin. Syy tähän on se, että rahoituslaitosten kannalta katsottuna lainan myöntäminen kahdelle hakijalle on riskittömämpää kuin yhdelle henkilölle. Lainan takaisinmaksu on varmistettu siis paremmin kahden henkilön tapauksessa.  

Jos siis saat lainaa 2000 euron tuloilla X määrän, niin voit saada sitä enemmän, jos sinulla on joku yhteishakija kanssasi. Huomioithan kuitenkin, että yhteishakija on aivan samalla tavalla vastuussa lainan lyhennyksistä kuin sinäkin. 

Miksi lainoja kannattaa vertailla?

Eri pankkien välillä on isojakin eroja lainojen hinnoissa, eli koroissa ja käsittelykuluissa. Kun näet lainojen vertailemiseen menevän vaivan ennen sopimuksen tekemistä, voit säästää laina-aikana satasia ja jopa tuhansiakin euroja.

Vaikka lainojen vertailu voi kuulostaa jotenkin kovin työläältäkin hommalta, sitä se ei onneksi nykyään ole, vaan se tapahtuu helposti ja nopeasti netissä. Pelkkä vertailu ei vielä sido sinua mihinkään, vaan voit kaikessa rauhassa tutustua laihoihin, jotka on räätälöity juuri sinulle omien tietojesi perusteella. Lainat kannattaakin vertailla ihan kaikissa mahdollisissa lainoissa, niin hakiessa lainaa 200 euroa kuin asuntolainojakin harkitessa. 

Lainanvertailusivustot siis vain esittelevät edullisimmat lainat sinulle, mutta eivät itse siis myönnä lainoja. Kun annat etukäteen taustatiedot itsestäsi, ne löytävät sinulle sopivimman lainan kaikkine korkoineen ja kuluineen. Lainanvertailusivustot eivät siis ole minkään rahoituslaitoksen palveluksessa, vaan ne ovat täysin puolueettomia ja neutraaleja. 

Se nyt vain on tyhmää maksaa liikaa, sanotaan mainoksessakin. Lainojen vertailu on siis järkevä toimintatapa, jotta et suotta maksa yhtään enempää saamastasi lainasta kuin mitä on tarpeen. Eri rahoituslaitosten välillä on paljon eroavaisuuksia lainojen korkojen vaihtelun vuoksi. 

Sisällysluettelo

Selvitä lainan todelliset kustannukset

Lainan todellisiin kustannuksiin vaikuttaa siis paitsi korko, niin myös avausmaksu, nostopalkkio ja tilinhoitomaksu. Toisinaan avausmaksua kutsutaan myös nostopalkkioksi, ja se on lainan avaamisesta perittävä maksu. 

Joustolainat ovat sellainen lainatyyppi, jossa nostopalkkio usein esiintyy. Joustoluotossa on luottoraja, jonka puitteissa voit sinulle sopivissa osissa nostaa lainaa. Sinun ei siis tarvitse nostaa koko summaa kerralla. Aina kun lyhennät joustoluottoa, sitä vapautuu lisää käyttöösi sitä mukaa. 

Tyypillisesti melkein järjestään jokaisen lainan kuukausierään lisätään tilinhoitomaksu, se on suuruudeltaan useimmiten muutamia euroja. Vaikka tilinhoitomaksu voikin tuntua mitättömän pieneltä summalta, se saattaa kuitenkin muodostua isoksi silloin, kun kyseessä on pitkä laina-aika, koska se kasvattaa tätä lisämaksua pitkässä juoksussa. Erityisesti haettaessa pienempää lainaa kannattaa verrata myös tilinhoitomaksuja. Tai jos olet hakemassa lainaa ilman vakuuksia, kannattaa selvittää lainan todelliset kustannukset. 

Jokaisen lainanhakijan on syytä huomioida ennen lainapäätöstään, että lainoihin sisältyy monenlaisia kuluja korkojen lisäksi. Onkin siis erittäin tärkeää vertailla lainoja huolella, jotta löydät varmasti itsellesi sopivimman ja edullisimman lainan. Edullisimmassa lainassa on huomioitu kaikki kulut, joten voit olla varma siitä, että takaisinmaksu on vaivatonta. 

Kannattaako lainojen vertailu?

Lainojen vertailu kannattaa ehdottomasti, sillä voit saada sillä tavalla itsellesi useiden tuhansien eurojen säästöt. Onkin syytä sulkea lainojen kuluhanat ja vaikka yhdistää lainat yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. 

Löydät vertailusta parhaan lainan helposti, ja näet aina jokaisesta saamastasi lainatarjouksesta mikä on rahalaitoksen tarjoama lainamäärä, millainen maksuaikataulu lainalla on, kuinka suuri on lainan kuukausittainen lyhennyserä, mikä on lainan nimelliskorko, paljonko lainaan liittyvä järjestelymaksu on, millainen tilinhoitomaksu lainalla on, mikä on kaikki lainan kustannukset huomioiva korkoprosentti eli todellinen vuosikorko sekä mikä on lainan pääoman ja lainakustannusten yhteismäärä. Kannattaa suosia lainaa, jossa on edullisin todellinen vuosikorko.

Kenelle yhdistelylaina sopii?

Asunto- ja autolainojen yhdistäminen

Yhdistelylaina on aivan kuten nimestäkin voi päätellä, laina, jonka avulla voit yhdistää sinulla jo olevat lainat ja luotot yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Yhdistelylaina sopii melkeinpä aina, jos sinulla on jo ennestään monta eri lainaa hoidettavana. Eli jos sinulla on useita lainoja, joissa kaikissa on kuukausittaisia kuluja, joissa haluat säästää, kannattaa todella harkita yhdistelmälainan hakemista. Tällaisia ovat mm. pikaluotot, kulutusluotot tai luottokorttivelat.

Yhdistelylainan avulla säästät rahaa, koska silloin maksat vain yhdet tilinhoitomaksut ja lainanhoitokulut kuukausittain. Yhdistelylainalla saatat myös hyvässä lykyssä saada lainallesi edullisemman koron ja pidemmän maksuajan. Lisäksi säästät aikaasi, kun ei tarvitse erikseen näpytellä jokaista maksua verkkopankissa eikä tarvitse muistaa kuin yksi ainoa eräpäivä. Pystyt myös seuraamaan omaa talouttasi paremmin, kun lyhennät vain yhdistelmälainaa.  

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top