Kaikki mitä sinun tulisi tietää veronpalautuksista

Iloinen mies

Veronpalautukset, nuo joulun siunatut pelastajat! Tai siis näin oli ainakin ennen vanhaan, jolloin ne tulivat tilille aina joulukuussa, ja sen jälkeen pääsi viettämään kulutusjuhlaa kiikuttamalla ne kauppoihin ja ostamalla niillä vaikka itselleen uusi puhelin. Nykyäänhän ne napsahtavat tilille sen mukaan, milloin oma verokausi päättyy. 

Voit tarkistaa oman verotuksesi päättymispäivän OmaVerosta tai saamastasi verotuspäätöksestä. Ensimmäiset veronpalautukset on maksettu jo heinäkuusta alkaen ja sen jälkeen niitä maksetaankin kuukausittain aina joulukuun alkuun asti. 

Suomessa veroja maksetaan monista eri kohteista, kuten saaduista palkkatuloista tai pääomatuloista. Veroja maksetaan ennalta määrätyn veroprosentin mukainen summa ja sitten näiden maksettujen verojen määrä tarkistetaan joka vuosi. Mikäli siis oletkin jostain syystä maksanut liikaa veroja, saat kyllä ylimenevän summan takaisin tilillesi veronpalautuksina. 

Keskimääräinen veronpalautus on yleensä alle tonnin ja on suhteessa suomalaisen keskituloon, joka on 2 500 euroa. Totta kai on olemassa henkilöitä, jotka saavat hurjia veronpalautuksia, mutta he ovat tietty tienanneetkin paljon enemmän kuin tuon 2 500, tämähän on vain keskitulo. Mutta onhan ylimääräinen tonnikin hienoa saada tililleen, vaikka se ei enää tulekaan joulun aikaan. Tonni on aina tonni, ilmestyy se tilille koska hyvänsä. 

Voiko saada veronpalautuksen etukäteen tilille?

Valitettavasti ei ole missään tilanteessa mahdollista saada verottajalta ennakkoon veronpalautusta, vaan ne maksetaan ainoastaan sinä päivänä, joka määräytyy verotuksesi päättymisen mukaan. Mikäli kuitenkin tilanteesi on sellainen, ettet voi odottaa niiden maksupäivään asti, voit hakea lainaa joko omasta pankista tai sitten muilta rahoituslaitoksilta. 

Lainanmyöntäjä ei siis huomioi mitenkään tulevaa veronpalautustasi hakemuksessa eikä tee mitään sillä tiedolla, että olet saamassa palautuksia. Jos siis kiikarissasi siintää pikaluotot tai kulutusluotot, suorita normaalisti lainojen vertailu netissä ja tee sen jälkeen hakemus, jossa ilmoitat tulot ja menot, mahdolliset muut velat, lainan käyttötarkoituksen ja muut hakemuksessa mahdollisesti pyydetyt asiat. Vakuudeton kulutusluotto voi olla tililläsi hakemuksen jättämisen jälkeen jopa samana päivänä tai viimeistään muutaman arkipäivän kuluessa.  

Sisällysluettelo

Missä vaiheessa verottajalle ilmoitetaan tilinumero?

Vuoden 2021 veronpalautukset ovat siis maksussa tileille heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana, mikäli olet ilmoittanut jo tilinumerosi verottajalle. Jos tämä on tekemättä, niin kannattaa ilmoittaa tilinumeron veronpalautusta varten nyt heti. 

Jos et ole ihan varma, onko verottajalla jo tilinumerosi, niin voit tarkistaa asian joko netissä OmaVero-palvelussa tai esitäytetystä veroilmoituksesta. Jos tilinumeroa ei ole ilmoitettu tai jos se on muuttunut, uusi numero on ilmoitettava Verohallinnolle mahdollisimman pikaisesti, ettei palautuksesi maksaminen viivästy. 

Nimittäin jos et ilmoita tilinumeroa Verohallinnolle, sinun pitää hakea veronpalautus rahalähetyksenä ilmoituskirjettä vastaan Osuuspankista ja tähän kuluu hieman aikaa ja vaivaa. 

Vaikka olisitkin unohtanut ilmoittaa verottajalle tilinumerosi vaadittuun päivämäärään mennessä, kannattaa se tehdä joka tapauksessa. Näin Verohallinnolla on tilinumerosi valmiina tiedossa seuraavan vuoden veronpalautusta varten.

Mistä tietää koska oma veronpalautus maksetaan?

Mikäli esitäytetyssä veroehdotuksessa ei ole mitään muutettavaa eikä sinulla ole yritystoimintaa, veropäätös on mahdollista saada jo toukokuussa, jolloin se maksetaan heinäkuussa. Verottajan mukaan suurin osa saa veronpalautukset elo- tai syyskuussa.  Näet oman palautuspäiväsi sekä sen suuruuden saamastasi veroilmoituksesta.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä näkyy veronpalautus?

Voit tarkistaa oman veronpalautuksesi summan sekä maksupäivän OmaVerosta tai saamastasi verotuspäätöksestä.

Mistä tietää, viekö ulosotto veronpalautuksen?

Veronpalautus voidaan ulosmitata kokonaan, mutta määrä rajoitetaan kuitenkin velallisen ulosottovelkojen kokonaismäärään. Verohallinto kuittaa maksamattomat verot ennen ulosmittausta velalliselle tulevasta veronpalautuksesta, jolloin veronpalautusta ei makseta ulosottoon. Velallinen saa ulosmittauspäätöksen postitse ja sen voi myös tulostaa ulosoton sähköisestä asiointipalvelusta.

Miksi en saanut veronpalautusta?

Useimmiten syynä on, että veronpalautusta on käytetty erääntyneiden verojen maksuun tai veronpalautus on mennyt ulosotossa oleviin velkoihin. Maksamattomalle veronpalautukselle syynä voi olla myös se, että palautuksen saajan puoliso on täydentänyt tai korjannut esitäytettyä veroilmoitusta, jonka johdosta veronpalautuksen määrä ja maksupäivä voivat muuttua.

Syy veronpalautusten puuttumiselle voi toki olla niinkin yksinkertainen, että Verohallinnolla ei ole tiedossa oikeata tilinumeroa. Mikäli tili on suljettu ja uutta tilinumeroa ei ole ilmoitettu Verohallinnolle tai tilinumeroa ei ole ilmoitettu missään vaiheessa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Osuuspankin kautta.

Mikäli palautuksen saajalla on ulosottovelkaa, voi ulosottoviranomainen käyttää veronpalautuksen velkojen maksuksi. Tällöin tästä toimenpiteestä saa tietenkin ilmoituksen ulosottoviranomaiselta.

Verohallinto voi saada verotukseen vaikuttavia tietoja myös esimerkiksi työnantajalta, ja myös tässä tapauksessa saat tiedon siitä, että verotuksesi valmistumispäivä ja tämän myötä veronpalautuksesi maksupäivä siirtyy.

Miten veronpalautus vaikuttaa toimeentulotukeen?

Veronpalautus sinällään ei ole verotettavaa tuloa, mutta toimeentulotuen yhteydessä sitä kuitenkin käsitellään sellaisena. Toimeentulotukea laskettaessa huomioidaan vähäisen määrän yli menevä osa veronpalautuksesta. Tällaisena vähäisenä määränä pidetään 50 euroa/henkilö tai 100 euroa/perhe. Sen sijaan vaikkapa opintotukeen veronpalautuksella ei ole vaikutusta.

Miten veronpalautus määräytyy?

Veronpalautukset määräytyvät sen mukaan, kuinka paljon veroja olet edellisenä vuonna maksanut. Veroja pidätetään ansiotuloista suhteessa niiden määrään, joten mitä enemmän tuloja sinulla on, sitä enemmän sinun tulee maksaa. Jokaisella veronmaksajalla on käytössä oma henkilökohtainen veroprosentti, joka määrää maksettavan veron prosentuaalisen suuruuden. 

 Jos olet maksanut liian vähän veroja, voit myös joutua maksamaan lisää veroja edellisen vuoden osalta. Mikäli veroilmoitukseen ei tarvi tehdä ollenkaan korjauksia, kuten vaikka työmatkavähennyksiä, ei sinun tarvitse reagoida tähän ilmoitukseen millään tavalla. 

Verohallinto tarkistaa maksettujen verojen määrän suhteessa tuloihin aina seuraavan vuoden alussa ja lähettää sitten veronmaksajalle ilmoituksen tarkastettavaksi. Tästä ilmoituksesta käy ilmi edellisenä vuonna tienaamasi tulot, maksamasi verot sekä mahdollinen veronpalautuksen määrä.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top