Pienituloisen säästäminen onnistuu näin

Pienituloisen säästäminen

Tee itsellesi toimiva budjetti

Jos sinulla ei ole budjettia, rahasi eivät oikein tiedä, mihin niiden kuuluu mennä. Ja niinpä ne sitten vain lentävät ulos ikkunasta. Joten budjetin tekeminen on todella tärkeää, sillä se avaa silmäsi huomaamaan, mihin rahat kuluvat. 

Kannattaa aloittaa tarkastelemalla vanhat kuitit ja tiliotteet, mihin kaikkeen sinulla on mennyt rahaa vaikkapa viimeisen kolmen kuukauden aikana. Näin saat selville omat menosi, ja voit sen jälkeen alkaa miettimään, ovatko kaikki nuo menot ihan tarpeellisia. 

On suotavaa jakaa tulosi erilaisille tileille käyttötarkoituksen mukaan. Tällaisia tilejä voivat olla pakolliset menot (eli se tili, johon palkkasi tulee), opiskelutili, sijoitustili, humputtelutili, säästötili ja hyväntekeväisyystili (koska haluammehan aina myös auttaa muita). 

Sijoitustililtä voit siis sijoittaa rahaa vaikkapa osakkeisiin tai rahastoihin ja saada näin korkoa korolle -ilmiön käyntiin. Päätä etukäteen, millaisen summan aiot säästää puskuritilille ja sitoudu siirtämään sinne tietty summa joka kuukausi. 

Ajattele sitä summaa vähän kuin se olisi lasku, joka nyt vain on pakko maksaa ja tästä ei lipsuta. Kun puskurisumma on säästettynä, ylimenevällä osuudella voit sitten maksaa vaikka uuden kodinkoneen tai ihanan lomamatkan. 

Vähennä pakollisia menojasi

Kaikki menosi ei varmaankaan ole välttämättömiä menoja, joten ensimmäinen askel on tarkastella kriittisesti kaikkia menoja ja karsia pois ne, jotka eivät ole todellakin välttämättömiä. 

Huomaathan, että tämä menojen karsiminen ei ole mikään elinkautinen, eli vapaudut tästäkin jossain vaiheessa, kun pääset taas jaloillesi. Älä siis suhtaudu tähän negatiivisesti vaan ajattele, että se on sinun parhaaksesi tässä tilanteessa. Sitten myöhemmin kun taloudellinen tilanteesi on parempi, voit antaa itsellesi siimaa hiukan enemmän. 

Asumiskustannukset ovat suurin kuukausittainen menoerä. Mieti millä tavalla voisit säästää näistä. Voisitko muuttaa pienempään ja halvempaan asuntoon johonkin edullisemmalle alueelle? Ovatko kaikki vakuutuksesi varmasti aiheellisia, onko niissä päällekkäisyyksiä? Voitko nipistää sähkön ja veden kulutuksesta? Jos sinulla on iso asunto yksinäsi, voisitko vuokrata siitä osan jollekin?  

Kaikki nämä pienet nipistämiset sieltä täältä kasvavat yhdessä isoksi virraksi. Nämä säästyneet rahat voit käyttää mahdollisen kulutusluoton nopeampaan pois maksamiseen tai laittaa ne säästö- ja sijoitustileille, jolloin niistä on sinulle hyötyä myöhemmässä vaiheessa. 

Jos siis elät kädestä suuhun, sinun pitää alkaa miettimään tapoja päästä tästä tilanteesta ulos. 

Sisällysluettelo

Miten päästä eroon maksuhäiriömerkinnästä?

Joskus vain käy niin, että velkoja kerta kaikkiaan on enemmän kuin tuloja niiden maksamiseen, ja näin voi tulla maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Merkintöjä on monia erilaisia ja se on voimassa vähintään kaksi vuotta.

Vaikka maksaisit velan pois, merkintä ei silti poistu rekisteristä. Tosin joissain tapauksissa se lyhentää merkinnän voimassaoloaikaa, kuten vaikkapa silloin, jos sinulla on vain yksi merkintä ja maksat sen pois. Tällöin merkinnän talletusaika lyhenee kolmesta vuodesta kahteen. 

Oikeusministeriö on esittänyt, että maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikaa lyhennettäisiin niin, että merkintä poistuu kuukauden kuluttua kyseisen maksun suorittamisesta. Näin parannettaisiin taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Tämä asia on ilmeisesti edelleen kierroksella, eikä lopullista päätöstä ole vielä tullut. 

Tarkkaile kriittisesti ruoankulutustasi

Ruoka on Suomessa melko kallista, joten kannattaa aktiivisesti kiinnittää huomiota ruokamenoihin.

Hyväksi havaittuja keinoja ruokamenoissa säästämiseen ovat mm. ostaa vain raaka-aineita ja vain vähän jalostettuja tuotteita eli eineksiä. Ruoan valmistaminen itse säästää pitkän pennin ja lisäksi kotiruoka on paremman makuistakin kuin einekset. Ja näin saat ruokaa vielä töihin evääksikin edullisemmin. 

Hyödynnä myös satokauden tuotteet, ei käy marjastamassa ja sienessä ja säilö talven varalle vitamiinit. Kesällä kotimaiset vihannekset ovat edullisempia, joten niitä kannattaa silloin ostaa. 

Älä maksa etiketeistä ja brändeistä, vaan suosi kauppojen omia tuotteita. Lidl on hyvä vaihtoehto, sillä heidän omat merkkinsä ovat edullisempia kuin muiden kauppojen. Käy ylipäätään vain harvoin kaupassa, niin ei tule ostettua heräteostoksia. Eikä kannata mennä kauppaan nälkäisenä tai ilman ostoslistaa. 

Vertaile tuotteiden yksikköhintoja äläkä itse hintaa. Tuotteiden kilohinnoissa voi olla isojakin eroja, joten kannattaa oppia vertaamaan näitä lukuja, eikä antaa pakkauskoon hämätä. Osta tarjouksesta kerralla enemmän ja hyödynnä myös kauppojen ilta-alet, jolloin saat tuotteita reilulla alennuksella. 

Arjen pienet säästöt merkitsevät paljon

Ihan kaikki kannattaa kilpailuttaa

Ihan kaikki kannattaa kilpailuttaa, kuten vakuutukset ja sähköt, mutta myös muutkin asiat. Esimerkiksi asuntolaina on syytä kilpailuttaa muutamassa pankissa jo sitä haettaessa

Kannattaa huomioida lisäksi, että sen voi kilpailuttaa myöhemminkin joko omassa tai jossain toisessa pankissa ja yrittää saada lainalle paremman lainamarginaalin. Tässä ei mitään menetä, päinvastoin, voi voittaa paljonkin. 

Joskus asuntoa on pakko remontoidakin, mutta ei kannata heti sännätä laajentamaan asuntolainaansa, vaan ensin kilpailuttaa kulutusluottoja. Asuntolainassa on pienempi korko, mutta myös laina-aika on pidempi, jolloin lainakustannukset saattavat nousta isommiksi. 

Pitkällä aikavälillä maksetaan myös enemmän korkoa, vaikka korkoprosentti olisikin pienempi. Joten ei kannata heti hylätä ajatusta kulutusluoton ottamisesta pankkilainan sijaan, vaan piilokulut on syytä pyrkiä poistamaan arjesta. 

Mieti myös, onko sinulla joitakin maksullisia sovelluksia, joita et käytä. Tai ehkä suoratoistopalveluita, joita ilmankin tulisit toimeen. Karsi näistä turhat pois, niin saat säästöä. Kaikkia kirjojakaan ei tarvitse ostaa omaksi, vaan kannattaa hyödyntää kirjaston palveluita. 

Jos olet menossa juhliin, voisitko lainata joltakulta vaatteita? Tai voit myös laskelmoida ja ostaa kaappiisi klassisia yhdistelmiä, jotka eivät mene koskaan pois muodista. Näitä voi sitten muunnella erilaisilla asusteilla. 

Harkitse isompia ostoksiasi ainakin yön yli, niin et tee hätiköityjä ostopäätöksiä, vaan punnitset asiaa tarkemmin. Pienet säästöt tuovat isommat säästöt ajan mittaan. 

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top