Aloita säästäminen joulua ja lahjoja varten jo nyt

Nainen pakkaa joululahjoja

Jouluna vietetään mielellään aikaa yhdessä. Tavataan sukulaisia ja kavereita, syödään herkkuja ja annetaan lahjoja. Jouluna kuluu rasiakaupalla suklaata, purkki toisensa jälkeen pipareita, monta pellillistä torttuja, kinkkua, laatikoita – ja myös rahaa! 

Iskeekö joulun jälkeen paniikki kun katsoo pankkitiliä? Tuleeko morkkis kun katsoo kaikkia kertyneitä kuitteja? Mikäli vastasit kyllä, lue tästä artikkelista säästövinkkejä jouluun, ettei sinun tarvitse ottaa pikaluottoa joulun takia.

Laita kuukausittain hiukan jemmaan

Kannattaa ennakoida ja tehdä budjetti joulua varten. Kun laitat etukäteen rahaa säästöön, tiedät paljonko sinulla on rahaa käytettävissä jouluostoksia varten. Kerää rahaa vaikka kirjekuoreen tai sellaiselle tilille, johon sinulla ei ole pankkikorttia. Näin sitä ei tule käytettyä etukäteen. 

Tee realistinen arvio, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä. Millainen osuus menee perusarjen kuluihin, eli normilaskuihin ja ruokaan? Merkitse budjettiisi kaikki tulosi ja menosi ja mieti myös, voisitko nipistää jostakin, niin saisit sillä rahalla jotain kivaa jouluna. 

Huomioi myös, että joulun jälkeenkin pitää elää ja syödä., joten ennakoi tammikuussa tulevat maksut. 

Kannattaa hyödyntää myös pankkien sähköiset säästöpossut, eli aina kun maksat kortilla, voit asettaa tietyn summan siirtymään tälle säästöpossutilille. Sieltäkin saat mukavan joululahjarahaston tai joulun jälkeisen hätäapukassan käyttöösi. 

Sisällysluettelo

Ennakoi

Juhlat

Joulu yllätti juhlijan? Niinkin voi käydä, mutta jos varaudut etukäteen ja kirjaat muistikirjaan lähipiirin toiveita pitkin vuotta, niin tiedät, mitä he toivoisivat saavansa. 

Voihan sinulla käydä hyvä tuurikin, ja löydät lahjoja alennuksesta vaikka jo kesällä. Kannattaakin pitää silmät ja korvat auki aina kun on alennusmyyntiaika. Näin voit säästää pitkän pennin. 

Voithan toki pelata uhkapeliä ja jättää lahojen ostamisen aatonaattoon, jolloin monessa paikassa on jo alennuksia. Toki voi olla myös ettei siellä ole enää jäljellä oikein mitään sellaista, jota olit ajatellut ostavasi. 

Voit myös olla todella kaukaa viisas, ja ostaa ensi joulun lahjat jo heti välipäivinä kun alennukset alkavat.

Vältä jouluähky

Muistelehan viime joulua, kuinka suklaata tuli kauhottua suuhun kaksin käsin ja siihen päälle kinkkua ja laatikoita. Ja sitten vähän glögiä ja torttuja. Ja sitten iskikin hirvittävä ähky. 

Kannattaa muistella, paljonko sitä jouluruokaa tulikaan heitettyä kompostiin, kun oli vähän lähtenyt määrät lapasesta. Ja niitä konvehtejakin riitti tammikuulle asti. 

Pienennä siis reilusti ostettavan ruoan ja herkkujen määrää, ei niitä kukaan määräänsä enempää pysty syömään. Voithan myös taktikoida ja jättää suklaaostokset aatonaattoon tai aattoon, jolloin niitä saa alennuksella.

Tee itse joululahjoja

Ota selvää etukäteen, mitä kukakin toivoo lahjaksi, niin et suotta osta kaikenlaista turhaa, josta lahjan saaja ei niin innostu. Toteuta mieluummin hänen yksi toiveensa, tai jos tunnet hänet hyvin, voit onnistua ostamaan mieleisen lahjan listan ulkopuoleltakin. Kukkarosikin kiittää täsmäostoksestasi. 

Mitä jos et ostaisikaan mitään tavaraa lahjaksi vaan lahjoittaisit omaa aikaasi? Lupaudu seuraksi siihen ihanaan tunnelmalliseen kahvilaan. Tai lupaa mennä kaveriksi elokuviin. Tämä ei maksa niin paljon, mutta siitä on sitäkin enemmän iloa. 

Jos osaat leipoa, voit tehdä sukulaisille ja ystäville vaikka joululimppuja tai ihania fudgeja. Tai vaikka omatekemää glögiä. Tällaisia lahjoja varmasti jokainen arvostaa ja ne löytävät tiensä joulupöytään saman tien. Itsetehdyt villasukat ovat myös varmasti mieleiset. 

Hyödynnä erilaiset tarjoukset

Mitä jos tilaisitkin jollekin lahjaksi hänen lempilehtensä? Voit hyödyntää eri lehtitalojen tarjoukset, sillä lehtitarjousten mukana saat myös kivan lahjan

Tämän tilaajalahjan voit antaa sitten vaikkapa toiselle ystävälle tai miksei itsellesikin lahjaksi. Yleensä tilaajalahjat ovatkin melko laadukkaita ja kivoja tuotteita. 

Huomaathan, että monissa nettikaupoissa voi tehdä hyviä löytöjä tarjoushintaan. Kannattaakin olla skarppina, ja huomioida ainakin Sinkkujen päivän, Black Friday ja Cyber Monday. Tällöin monet nettikaupat ja myös kivijalkakaupatkin myyvät hyvillä alennuksilla kaikkea kivaa lahjaksi sopivaa. 

Viettäkää porukalla nyyttärijoulu

Jos mahdollista, viettäkää isommalla sakilla joulua jonkun sellaisen luona, johon kaikki sovitte. Sopikaa, että jokainen tekee tai ostaa jotain yhteiseen ruokapöytään. Näin vältytte siltä, että jokaisen kotiin jää roppakaupalla ylimääräistä ruokaa, jonka kanssa taistelette vielä Tapaninpäivän jälkeenkin. 

Voitte samalla pitää peli-illan pelaten lautapelejä tai viettää leffa-iltaa elokuvia katsellen. Mikäs sen mukavampaa, kuin viettää hauskaa joulua porukalla. 

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top