Matkustaminen koronan jälkeen

Matkustaminen koronan jälkeen

Koronan vuoksi suomalaisten ulkomaanmatkat ovat olleet jäissä jo yli vuoden ajan. Liekö mikään ihmekään, että tässä alkaa pikku hiljaa ajatukset jälleen kääntymään matkustamiseen. Ei välttämättä vielä tänä vuonna matkailu palaudu ennalleen, mutta monet lentävät johonkin aurinkoiseen paikkaan jo tämän vuoden aikana.

Muistathan myös budjetoimisen tärkeyden! Eli jonkinnäköinen matkakassa on hyvä olla etukäteen jemmassa ennen reissua. Mikäli olet niin onnellisessa asemassa, että tilillesi on kilahtanut veronpalautus, niin voit budjetoida senkin matkarahastoon. 

Matkustaminen koronan aikana

Koronatilanteessa nopeat muutokset ovat edelleen mahdollisia, joten THL suositteleekin jokaiselle ulkomaille matkustavalle otettavaksi koronarokotussuojan ennen matkalle lähtöä. 

Jos siis suunnitelmissasi siintää ulkomaanmatka, huomioithan, että jokainen maa voi rajoittaa maahantuloa. Tarkistathan siis matkustuskohteesi viranomaisilta ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaasi. Kannattaa myös selvittää, vaatiiko kyseinen maa tulijoilta negatiivisen koronatestituloksen. Toiset maat voivat vaatia esimerkiksi negatiivisen PCR-testituloksen. Suomeen palatessasi sinun ehkä pitää esittää todistuksia tai mennä koronatestiin. Joudut myös ehkä välttämättään kontakteja, kunnes saat negatiivisen tuloksen koronatestistä. 

Sisällysluettelo

Millaiset ovat määräykset Suomeen tulosta?

Maahantulon rajoituksia on kiristetty, jotta koronavirus sekä uudet virusmuunnokset eivät leviäisi. Rajavartiolaitos tekee päättää rajatarkastuksen yhteydessä matkustajan maahanpääsystä. Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on perustuslain mukaan aina oikeus palata Suomeen.

Muiden kuin suomalaisten ja Suomessa vakituisesti asuvien ulkomaalaisten kohdalla voivat rajatarkastusviranomaiset arvioida, täyttyvätkö maahantulon edellytykset, jos matkustajalla ei ole esittää koronavirustodistusta. 

Maahantulon yhteydessä voidaan tarkistaa koronavirukseen liittyvät todistuksesi, tehdä sinulle koronatestin sekä ottaa yhteystietosi. Sinulta voidaan tarkistaa todistus negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista sekä annetuista rokotuksista. Saat koronatodistuksen Omakannasta. 

Tullessasi Suomeen jostain muualta kuin matalan koronariskin maasta ja jos sinulla on rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronaviruksesta, sinun ei tarvitse mennä koronatestiin maahantulon yhteydessä. Jos taas sinulla on todistus negatiivisesta testituloksesta tai ensimmäisestä rokotteesta, sinun tulee mennä koronatestiin 72–120 tunnin kuluessa Suomeen saapumisestasi. 

Saapuessasi Suomeen muualta kuin matalan koronariskin maasta eikä sinulla ole mitään todistuksia, sinun tulee mennä koronatestiin sekä maahantulopisteellä että 3–5 päivän kuluessa Suomeen tulostasi. Eli sinun pitää mennä myös toiseen testiin maahantulopisteellä otetun testin lisäksi. Mikäli koronatestiä ei voida tehdä maahantulopisteellä, on sinun hakeuduttava testiin sekä vuorokauden sisällä että 72–100 tunnin kuluessa maahan tulostasi. 

Huomaathan, että kaikki maahantulon yhteydessä Suomessa tehtävät koronavirustestit ovat pakollisia tartuntatautilain väliaikaisten sääntöjen mukaan. Vaikka et saisi mitään erillistä kutsua, sinun on mentävä testeihin. Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Minne voi matkustaa?

Eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat aiheuttaa yllätyksiä matkailijalle: paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisrajoitukset, liikenteen vaikeutuminen, maasta poistumisen rajoittaminen, terveydenhoidon saatavuuden heikkeneminen, palveluiden sulkemiset sekä ruoan saatavuus koskevat kaikkia.

Useilla mailla on edelleen käytössä noudatettavia karanteenimääräyksiä. Varatut lennot voivat kuitenkin peruuntua yllättäen ja matkavakuutuskaan ei välttämättä auta näin poikkeustilanteessa.

Yleinen matkustussuositus on, että vältä tarpeetonta matkustamista, poikkeuksena kuitenkin maat, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Nämä maat ovat Etelä-Korea, Georgia, Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Ruanda, Slovakia, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani, Viro. 

Rokotteet ja koronavirus

Koronarokotukset auttavat matkalla normaalimpaan elämään. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta sekä autat suojaamaan myös muita.  Kaikkien koronarokotteiden suojateho on vakavaa koronavirustautia vastaan varsin hyvä.

Kunnat järjestävät rokotuksia ja kertovat rokotusvuorossa olevat ryhmät sekä mistä rokotus on mahdollista saada. Kannattaakin siis olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon, jos asia koskee rokotusajan varausta tai sen siirtämistä.

Budjetti reissua varten

On aina parasta, jos vain voit rahoittaa matkustelun omilla säästöilläsi, mutta jos kuitenkin pitää hakea lainaa lomamatkaa varten, kannattaa vertailla lainavaihtoehtoja, jotta et maksa reissusta liikaa. Olisi hyvä olla edes jonkinlainen budjetti, jotta talous ei mene täysin kuralle loman jälkeen. Säästäminen onkin todella tärkeä tapa opetella.  

Lennot ja majoitus ovat yleensä ensimmäisenä listalla mietittäessä kuluja, jotka kuluttavat matkakassaa. Muistathan myös budjetoida negatiivisten tautitodistusten hankinnasta aiheutuvat kustannukset. On syytä budjetoida rahaa myös kohteessa käytettäväksi, sillä erilaiset harrastukset ja päiväretket kuluttavat äkkiä matkakassaa

Matkan rahoittaminen omilla säästöillä on aina ensimmäinen ja paras vaihtoehto. Opettele siirtämään rahaa matkakassaan heti kun saat palkan ja tule sen jälkeen toimeen sillä mitä jää. Vaikka kuinka tekisi mieli nostaa matkarahastosta rahaa, älä tee sitä. Pikaluotot eivät ole yhtä hyvä vaihtoehto kuin rahan etukäteen tilille säästäminen.

Hyödynnä luottokortin matkavakuutus sekä lentopisteet, näin sinulle säästyy taas rahaa käytettäväksi itse kohteessa. Monet luottokortit tarjoavat myös ilmaista matkavakuutusta.  

Karsi arkimenoista aina kuin voit. Yleensä aina on mahdollista säästää liikkumisesta, asumiskuluista sekä tietenkin ruoasta. Nämä kun yleensä muodostavat leijonanosan ihmisten joka kuukauden menoista. Eikä säästämisen tarvitse olla mitään tervanjuontia, sinulta vaaditaan oikeastaan vain oman ajattelutapasi muuttamista. Se, miten ajattelet, muuttuu tottumukseksi ja tavaksi, joten kannattaa kiittää huomiota omaan tapaansa ajatella ja toimia. 

On syytä vaihtaa myös paikallista valuutta etukäteen ja kilpailuttaa erilaisia palveluita, kuten lennot ja hotellit, jotta et maksaisi turhasta. Valuutan vaihdostakin aiheutuu aina kustannuksia, nämäkin on hyvä selvittää etukäteen, ettei tule epämiellyttäviä yllätyksiä. 

Budjetoinnin avulla varaudut myös kohteessa aiheutuvista kuluista, kuten erilaisista pääsymaksuista retkikohteisiin tai tapahtumiin, järjestettävät retket sekä harrastuskurssit. Koska mitä jos kohteessa olisi tarjolla jokin aivan ihana päiväretki, mutta sinulla ei ole siihen varaa, koska et ole budjetoinut siihen rahaa etukäteen? Kyllä silloin varmasti harmittaisi! Kannattaa siis laatia kunnon matkabudjetti ja nauttia matkasta täysillä. Ostoksiin ja mahdollisiin tuliaisiinkin on hyvä varata rahaa etukäteen.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top