Yrittäjän tuki auttaa vaikeiden aikojen yli

yrittäjän tuki

Yrittäjien on mahdollista saada erilaisten yritystukien kautta investointeja yritykseen tukemaan toimeentuloa vaikeina aikoina tai auttamaan toiminnan kehittämisessä. Useimmat aloittavan yrityksen tuet ovat kaikkien yrittäjien haettavissa, mutta joukossa on myös sellaisia, joiden saaminen ja niiden suuruus on riippuvainen yrityksen maantieteellisestä sijainnista ja sen toimialasta. 

Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä yrittäjille tarkoitettuja tukia ja edellytyksiä niiden myöntämiselle. Onhan yrittäjän tuki tärkeä asia, etenkin yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun tulotaso ei ole vielä vakiintunut. 

Sisällysluettelo

Starttiraha

Starttiraha on tuki, joka on suunnattu aloittaville yrittäjille. Sen tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan alussa. Starttiraha ei ole yritykselle maksettava tuki, vaan kyseessä on nimenomaan yrittäjän tuki.

Koska starttiraha turvaa toimeentuloa, sen saa käyttää vapaasti omiin henkilökohtaisiin menoihin, kuten vaikkapa vuokranmaksuun tai ruokakuluihin. Tukea ei siis tarvitse kohdistaa yritystoiminnan  kuluihin. Paitsi toimeentulon turvaaminen, starttirahan tavoitteena on myös madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi. Usein pohditaankin kumpi olisi parempi vaihtoehto itselle, kevytyrittäjyys vai toiminimi? 

Starttirahahakemus jätetään TE-toimistoon, jossa myös päätetään, myönnetäänkö tukea vai hylätäänkö hakemus. Starttirahan määrä vuonna 2022 on 34,50 euroa/päivä, ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Starttirahan suuruus kuukaudessa on siis reilu 700 euroa ennen veroja. Huomaathan, että starttiraha on tarveharkintainen tuki, joten mikäli jo ensimmäisen kauden aikana tienaa todella paljon, TE-toimisto voi katsoa yrittäjän tulevan taloudellisesti hyvin toimeen eikä enää myönnä starttirahan lisäosaa.

Palkkatuki

Työntekijän palkkaaminen on Suomessa kallista, ja työntekijästä aiheutuvat todelliset kustannukset ovatkin työntekijälle maksettava kuukausipalkka kerrottuna vähintään 1,5:llä. Esimerkiksi 2 000 euron palkkasummasta aiheutuu työantajalle 3 000 euron kustannukset, johtuen erilaisista työnantaja- ja vakuutusmaksuista. Yrittäjän ei siis tarvitse hakea yrityslainaa tukemaan työntekijän palkkausta, vaan palkkatuki on mahdollisuus. Vertaa yrityslainat täältä.

Työntekijä ei ole heti työsuhteen alussa kovin tuottava, joten työnantaja joutuu panostamaan aikaansa perehdyttääkseen uuden työntekijänsä. Tällaisessa tilanteessa palkkatuki on tervetullut apu yrittäjälle. Palkkatuki onkin TE-toimistosta haettava taloudellinen tuki, jota voidaan myöntää työnantajalle kompensoimaan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksia. Tuen perimmäinen tarkoitus kuitenkin on edesauttaa työttömän henkilön työllistymistä sellaisissa tilanteissa, joissa töitä ei tahdo löytyä.

Yritykselle maksettava palkkatuki voi olla enintään 1 400 euroa kuukaudessa. Kuitenkin tuella voidaan kattaa korkeintaan puolet palkkakustannuksista, joten mikäli työnantajan kustannukset ovat 2 000 euroa kuukaudessa, palkkatuki ei voi olla yli 1 000 euroa. 

Mikäli palkattava henkilö opiskelee oppisopimuksella, sitä maksetaan ensimmäisen vuoden aikana enintään 30–50 % prosenttia palkkauskustannuksista. Koulutuksen loppuajan tuen määrä on maksimissaan 30 % kustannuksista.

Maaseudun yritysrahoitus – yrittäjän tuki maaseudun elävöittämiseen

Maaseudun yritysrahoitusta voi hakea, vaikka ei aloittaisikaan maanviljelystoimintaa. Tämä tuki on tarkoitettu tukemaan maaseudulla sijaitsevien yritysten perustamista sekä investointeja. Näin tuetaan uusien työpaikkojen ja elinvoiman syntyä maaseuduille. Tämä on myös tärkeä aloittavan yrityksen rahoitus.

Kun yritystukia katsastellaan, Suomessa 95 % pinta-alasta katsotaan olevan maaseutua. Mahdollisuudet saada maaseudun yritysrahoitusta ovat siis hyvät.

Innovaatioseteli on yrittäjän tuki pk-yrityksille

Iloinen yrittäjä

Innovaatioseteli on tuki sellaisille pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla on uusi palvelu- tai tuoteidea, jolla on kansainvälisen tason kasvupotentiaali. Innovaatiosetelin myöntää Business Finland ja sen avulla voi selvittää oman idean markkinakelpoisuuden tai hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä tieteen ja tutkimuksen tuloksia.

Innovaatioseteli on suuruudeltaan 5 000 euroa ja 100 % ostetun palvelun arvonlisäverottomasta määrästä. Innovaatiosetelillä tulee rahoittaa sellaisen ulkopuolisen tiedon ja osaamisen hankintaa, jota tarvitaan innovaation kaupallistamiseen ja kehittämiseen. 

Kehittämisavustus

Kehittämisavustus on tarkoitettu liiketoiminnan kehittämiseen tai täysin uuden liiketoiminnan luomiseen jo toiminnassa oleville pienille ja keskisuurille yrityksille. 

Kehittämisavustus on projektiluontoinen avustus, ja myöntämisen edellytyksenä on vakaa liiketoiminta. Avustus tulee hakea ennen hankkeen aloittamista, joten oman alueen ELY-keskukseen tulee olla yhteydessä jo kehittämistoimenpiteen suunnitteluvaiheessa. 

Kuten käy ilmi, yrittäjän tuet ovat monenlaiset, kunhan tietää mitä kaikkea voi hakea. Vaikka ei olekaan olemassa erikseen sellaista kuin  naisyrittäjä tuki, nämä tuet ovat kaikille soveltuvia. 

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top