Pikavippi 18-vuotiaalle

Joskus nuorena vastaan tulee tilanne, kun rahalle on tärkeää käyttöä enemmän kuin pankkitililtä sitä löytyy. Tällaisissa tilanteissa pikavippi tai pikalaina voi olla avuksi. Heti kun olet täyttänyt 18 vuotta, niin sinulla on mahdollisuus hakea lainaa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon lainaa haettaessa?

teeni-ikäinen

Kun valitset itsellesi sopivaa lainaa, niin muutama asia on tärkeä ottaa huomioon ennen päätöksen tekemistä. Tässä tärkeimmät asiat, jotka kannattaa huomioida:

Nämä ovat tärkeimmät lainan takaisinmaksuun vaikuttavat tekijät. Seuraavaksi käydään läpi tarkemmin, mitä nämä asiat oikein tarkoittavat.

Lainan määrä

Tämä on kaikkein selkein juttu. Sopivaa lainan määrää miettiessä kannattaa huomioida se, että ei ota ylisuurta lainaa tarpeeseen verrattuna. Eli jos olet hankkimassa uutta astianpesukonetta ja se maksaa 400 euroa, niin älä ota silloin 2000 euron pikavippiä, koska kuukausierä ja korko ovat silloin korkeammat.

Vastaavasti laina kannattaa ottaa myös lähitulevaisuus huomioiden. Jos hankit astianpesukoneen ja esimerkiksi tiedät, että muutaman kuukauden sisällä sinun täytyy hankkia uusi vuodesohva, jonka olet ajatellut ostaa myös lainalla, niin silloin sinulle on edullisempaa ottaa yksi 1000-1500 € laina, kun ensiksi 500 euron laina astianpesukoneeseen ja toinen samansuuruinen tai vähän suurempi laina vuodesohvaa varten. Edullisuus tulee siitä, että silloin sinun tarvitsee ottaa vain yksi laina ja maksaa vain yhdet lainan perustamiskulut.

Jos sinulla tulee vastaan tasaisesti suurempia hankintoja, niin myös kulutusluotto voi olla hyvä ratkaisu. Se tarkoittaa sitä, että sinulla on käytössäsi luotollinen tili, vähän niin kuin luottokortti, jolle voit tehdä ostoksia ja lyhentää sitä sinulle sopivia määriä kerralla. Kulutusluotoissa ja joustoluotoissa lainan hakijan alaikäraja on usein 20 vuotta, joten 18-vuotiaan kannattaa katsoa sopiva pikavippi yläpuolella olevasta taulukosta.

Lainan takaisinmaksuaika

Tämä vaikuttaa suoraan kuukausittaisen lyhennyksen suuruuteen. Jos sinulla on tiukka rahatilanne, eikä suurta palkkaa ole tulossa seuraavien kuukausien aikana, niin silloin kannattaa valita laina, jossa on pidempi takaisinmaksuaika (esimerkiksi 24-48 kuukautta). Tämän varjopuoli on se, että maksat laina-ajalta enemmän korkoja, koska vippiä lyhennetään useampana kuukautena ja korkoja ehtii kertyä enemmän. Jos sinulle on hyvä ja tasainen tulo tiedossa, mutta tarvitset vain hetkellisesti lisää rahaa, niin silloin kannattaa ottaa lyhyt takaisinmaksuaika, ehkä noin 12 kuukautta.

Pitkä takaisinmaksuaika on usein välttämätön silloin, kun laina on suuri. 2000 – 4000 euron lainoissa takaisinmaksuaika on usein 2-3 vuotta, tai enemmänkin. Kaikki nämä muuttujat riippuvat lainan hakijan omasta tilanteesta, eikä kannata ajatella, että on jotenkin noloa, jos ottaa pidemmän takaisinmaksuajan. Se voi olla joskus todella viisas päätös. Kaikessa tässä on tärkeintä, että tunnet omat kykysi ja suunnittelet lainan oton ennakkoon. Silloin, kun pikavippiä haetaan kiireessä, niin yleensä silloin tulee otettua kaikkein kalleimmat lainat.

Korko

Lainan korko ja tarkemmin sanottuna korkoprosentti vaikuttaa suoraan maksettavan lainan kokonaismäärään. Mitä matalamman korkoprosentin saat lainalle sitä edullisemmin maksat lainan pois. Nämä korkoprosentit voivat vaihdella rajusti, koska lainanmyöntäjät arvioivat aina hakijan nykyisen taloustilanteen omien mittareiden avulla.

Ne kenellä on hyvät taustat raha-asioissa saavat matalamman koron. Tämä tarkoittaa sitä, jos olet maksanut kaikki aiemmat lainat kunnialla läpi, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä, niin silloin saat usein matalamman korkoprosentin lainallesi. Vastaavasti, jos sinulla on nyt jo paljon lainaa ja maksut laahaavat perässä, niin kuulut hakijana riskiryhmään. Pankkeja kiinnostaa eniten se, että miten varmasti pystyt maksamaan lainan takaisin. Mitä enemmän sinulla on rästejä, niin sitä todennäköisemmin laina voi jäädä maksamatta tai sen maksaminen venyy yli määräajan. Silloin pankki tai luottoyhtiö rankaisee sinua jo ennakkoon suuremmalla korkoprosentilla.

Tämän takia on tärkeä pyrkiä hoitamaan raha- ja laina-asiat mallikkaasti ajallaan ja säilyttämään luottotiedot kunnossa. Luottotiedottoman on vaikea hakea lainaa ja kaiken lisäksi siinä tilanteessa on huomattavasti vaikeampi löytää myös hyvää vuokra-asuntoa. Vuokranantajatkin tekevät tämän saman riskiarvion, eli miettivät kuinka todennäköisesti kanditaatti pystyy maksamaan vuokran kokonaisuudessaan sovittuna päivänä.

Ennakoi siis omaa talouttasi ja ota lainaa vain silloin, kun sinulla on selkeänä mielessä, kuinka ajattelit ja millä aikataululla pystyt maksamaan sen takaisin.

Scroll to Top