Maksutavat Suomessa

Maksutavat Suomessa

Suomalaiset tykkäävät maksaa verkkokaupoissa tehtyjä ostoksia eri tavoilla. Yleisimmin käytössä ovat pankkien verkkomaksut, maksukortit, lasku sekä mobiilimaksu. Verkkokaupan kannattaa tarjota kuluttajille mahdollisimman useita vaihtoehtoja, mutta samalla niiden pitää olla myös helppokäyttöisiä, turvallisia ja edullisia, jolloin ostaja voi valita hänelle sopivimman. Verkossa tehtävien maksujen pitää olla ostajille tuttuja, koska luonnollisesti ostaja mielummin valitsee sen tutun ja turvallisen maksutavan kuin jonkin uuden palvelun, josta ei ole vielä tietoa, onko se luotettava. 

Kauppiaan kannattaakin varmistaa, että tarjoaa omassa kaupassaan erilaisia kohderyhmälleen sopivia maksutapoja. Onkin tutkittu, että jopa 20 prosenttia ostoksista jää ostamatta, jos kaupassa ei ole valittavana itselle mieluisaa maksutapaa. Viime vuosina suosiotaan on kasvattanut erityisesti mobiilimaksut ja varsinkin nuoret kuluttajat tykkäävät siitä maksutapana. Joskus ostosten maksamisessa auttavat lainapalvelut, jotka tarjoavat lainaa jopa ilman vakuuksia. 

Maksukortit

Ostoksia voi maksaa joko debit- tai credit -kortilla. Debit-kortti on sirukortti, jolla maksetaan maksuja omalta tililtä. Credit-kortti on luottokortti ja yhdistelmäkortti on sellainen kortti, jossa on sekä debit- että credit -ominaisuus. Yhdistelmäkortilla maksettaessa voi valita, haluaako maksaa maksun omalta tililtä vai luottokortin puolelta. 

Joskus voi olla tarpeen vaatia maksua luottokortilla. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun vuokrataan auto tai varataan hotellihuone. Toisinaan myös asiakkaan kannalta on parempi maksaa ostoksensa luottokortilla oman taloudellisen tilanteensa turvaamiseksi, sillä mikäli ostos on maksettu luottokortilla, asiakas voi ikävässä tilanteessa vaatia myyjän lisäksi hyvitystä aina myös luotonantajalta. Luotonantajan puoleen voi kääntyä vaikkapa silloin kun yritys ei lähetä ostosta, se on laskutettu väärin tai tuotteessa on virhe, joka kuuluisi myyjän vastuulle. Luotonantaja ei kuitenkaan ole velvollinen palauttamaan enempää kuin mitä luottoyhtiölle on maksettu.

Luotolla maksaminen ei voi olla ainoa maksutapa sellaisten välttämättömyyksien tarjoamisessa kuin sähkö ja vesi. Koska silloin ne, jotka eivät ole luottokelpoisia, eivät saisi näitä välttämättömiä palveluita. 

Sisällysluettelo

Lähimaksu

Lähimaksu mahdollistaa ostosten maksamisen vilauttamalla maksukorttia maksupäätteelle. Jotta lähimaksua voi käyttää, pitää olla jokin seuraavista sen mahdollistajista: debit-kortti tai yhdistelmäkortti, jossa lähimaksuominaisuus on mukana. Lähimaksutapahtuman enimmäissumma on 50 euroa. Tai sitten pitää olla älypuhelin, joka mahdollistaa lähimaksusovelluksen käytön. Lisäksi maksun voi suorittaa vaikka rannekkeella, joka on käytössä eri tapahtumissa, kuten esimerkiksi festivaaleilla. Rannekkeeseen liitetyt varat voidaan hallinnoida sovelluksen kautta. Turvallisuussyistä PIN-koodin näppäilyä vaaditaan tietyin väliajoin maksupäätteillä. 

Osamaksu

Osamaksukauppa on sellainen, jossa ostos maksetaan erissä ja niistä yksi tao useampi erääntyy sen jälkeen, kun ostos on luovutettu. Osa kauppahinnasta siis siirtyy velaksi. Useimmiten ostaja suorittaa myyjälle sovitun käsirahan tai jonkin sovitun tuotteen. 

Osamaksusopimuksessa myyjä pidättää itselleen jommankumman oikeuden, oikeuden tuotteen takaisin ottamiseen, mikäli ostaja ei suoritakaan maksuvelvollisuuttaan tai omistusoikeuden tuotteeseen, kunnes ostaja on suorittanut ostosumman joko kokonaan tai ennalta määrätyn osuuden siitä.

Mobiilimaksu

On mahdollista ostaa tuotteita ja palveluita maksamalla ne matkapuhelinliittymälaskun yhteydessä. Asiakas voi hyväksyä tällaisen maksun nettisivustolla tai sovelluksessa klikkaamalla Mobiilimaksu-painiketta. Myyjällä tulee olla tällainen maksutapa vaihtoehtonaan ja ostajalla pitää olla mobiililaite liittymällä varustettuna. Useimmiten tämä maksutapa on käytössä erilaisten lippujen ostossa, tällaisia voivat olla vaikkapa matkaliput, pysäköintimaksut tai pääsyliput. 

MobilePay, Pivo, Siirto ja ApplePay tarjoavat nopean ja luotettavan maksamisvaihtoehdon ja nämä ovatkin erityisesti nuorten keskuudessa varsin suosittuja. 

Mobiilimaksua käytettäessä ostaja voi vaatia hyvitystä paitsi myyjältä niin aina myös operaattorilta. Mikäli myyjä ei toimita ostosta, se on laskutettu väärin tai siinä on joku virhe, jota myyjä ei suostu hyvittämään, ostaja voi pyytää operaattorilta maksun palautusta. 

Laskulla maksaminen

Kun maksutavaksi on valittu lasku, ostaja maksaa myyjältä saadun laskun tilisiirtona sovittuun eräpäivään mennessä myyjän tilille. Laskulla maksaminen on turvallinen maksutapa, koska ostaja voi maksaa tuotteen vasta sen saatuaan. Laskun voi maksaa monilla eri tavoilla, kuten esimerkiksi verkkopankissa, maksuautomaatilla tai pankin konttorissa. 

Tunnetuimpia laskulla maksamisen mahdollistavia yrityksiä ovat ainakin Klarna ja Collector. 

Joustoluotto

Erilaisia joustoluottopalveluita ovat mm. Joustoraha ja Everyday. Joustoluotto mahdollistaa verkkokauppaostosten maksamisen erissä. Everyday tarjoaa kuluttajalle 300–1 000 euron luottorajan ilman kiinteää vuosimaksua tai muita kuluja. 

Monella verkkokaupalla on samoja maksutapoja kuin pikakasinoilla.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top